Do kraja godine razminirat će se područje iznad Kvanja, Sonkovići i Donji Lalići

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibensko-kninska županija te gradovi Šibenik, Vodice i Skradin sa Zakladom ‘Hrvatska bez mina’ potpisali su Sporazum o financiranju površina za razminiranje do kraja ove godine. U tu svrhu Županija i Grad Vodice izdvojili su po 20 tisuća kuna, Grad Šibenik 30, a Grad Skradin 50 tisuća kuna. Riječ je o ukupnoj minama kontaminiranoj površini od 27.427 m2 u naseljima Sonković, Donji Lalići i Ražine. Spomenuta sredstva koja lokalne uprave izdvajaju iz svog proračuna preusmjeravaju se na račun Zaklade ‘Hrvatska bez mina’ koja potom od Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) traži udvostručenje sume, a nakon što se isto odobri, šalje se Hrvatskom centru za razminiranje na raspolaganje.

NP ‘KRKA’ SIGURNA OD MINA DO KRAJA SEZONE

Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan naglasio je kako Šibensko-kninska županije nije među zagađenijim područjima s minama, ali je pokazala da, kroz suradnju sa Zakladom ‘Hrvatska bez mina’, s malo novca može puno postići. Poručio je kako će područje pod ingerencijom NP Krka od mina u cijelosti biti očišćeno do kraja ove turističke sezone, a riječ je, naime o zaleđu u blizini naselja Nos Kalik.

– Do kraja ove godine na vodičkom području razminirat će se svi dijelovi 200 metara od državnih cesta, autocesta i turističkih cesta te će se s tih područja maknuti sve table. Na taj način turisti će se osjećati sigurnije, zaboravit će da je ovdje ikada rat prošao – smatra Modrušan.

Ravnateljica humanitarne Zaklade Đurđa Adlešič naglasila je kako je Hrvatska već sada turistički potpuno sigurna zemlja za sve koji poštuju oznake o minama, tek je njihovo nepoštivanje rizično.

– Budući da je ova županija atraktivan turistički prostor ovim putem pozivam sve gospodarske i turističke subjekte da se priključe donacijama kako bi šibensko-kninsko zaleđe u potpunosti očistili od mina – kazala je Adlešič dodajući kako je donacijama od privatnih subjekata u Hrvatskoj za ovu svrhu donirano oko milijun eura.

Na šibenskom području lokacija predviđena za razminiranje nalazi se iznad gradskog groblja Kvanj koje je zagađeno tzv. ‘zvončićima’.

NAJVIŠE SREDSTAVA IZDVOJIO SKRADIN

– Ne radi se o velikom području, ali je prioritetno jer će se tako povećati sigurnost korisnika okolnog prostora – napomenuo je šibenski gradonačelnik Ante Županović.

Najveća sredstva za ovu svrhu izdvojit će skradinski gradski proračun, oko 50 tisuća kuna, a gradonačelnik Nediljko Dujić našalio se kako su zbog toga odustali od nabave službenog automobila.

– Turistima i stanovništvu u Skradinu ne prijeti neposredna opasnost od mina, ovdje je riječ o prilazu poljoprivrednim površinama. Bit ćemo spremni i iduće godine izdvojiti određena sredstva jer nam je u interesu očistiti čitavo zaleđe. Nije velika cifra, ali je dobra poruka – zaključio je Dujić. Površina predložena za razminiranje na vodičkom području također ne predstavlja nikakvu ugrozu turistima i mještanima, već zahvaća pašnjake te poljske putove koji vode iz naselja Donji Lalići prema ogradama i poljima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.