Broj razvedenih brakova u županiji svake godine poraste za 10 posto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Broj razvoda prošle godine je u Hrvatskoj bio rekordan – 5.992 razvedena braka, najviše u posljednjih 36 godina te čak 1.724 razvoda više u odnosu na samo godinu prije. Istovremeno, prošle je godine prvi put broj sklopljenih brakova pao ispod 20 tisuća, što podaci Državnog zavoda za statistiku također ne bilježe od 1978. godine. Točno 19.169 brakova sklopljeno je 2013. godine, po zadnjim podacima koje je 14. srpnja ove godine objavio Hrvatski zavod za statistiku.

ISPOD PROSJEKA EU

Podaci za tekuću godinu još nisu dostupni. Ipak, i s tim ‘katastrofalnim’ brojkama, Hrvatska je još uvijek ispod prosjeka razvoda u Europskoj uniji, gdje se raspadaju dva braka na tisuću stanovnika, u Hrvatskoj je ta stopa 1,3.

Kakva je situacija u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji?

Prošle godine u Šibenskoj-kninskoj županiji razvedeno je 121 brak, od čega na Šibenik otpada polovica, točno 60 brakova ‘puklo’ je u administrativnom središtu županije. U Drnišu je razvedeno 10 brakova, u Kninu 27, jedan brak u Skradinu, te pet u Vodicama. U općinama na području županije razvedeno je prošle godine 18 brakova, i to jedan u Bilicama, dva u Biskupiji, četiri u Pirovcu, a na prvo mjesto među općinama smjestila se Općina Tisno s pet razvedenih brakova lani.

Najviše brakova se razvodi u dobi supružnika između 30 i 39 godina, nešto manje u dobnim skupinama između 40 i 60 godina, a mladi brakovi, oni kod supružnika između 20 i 30 godina pucaju jako rijetko, tako mladih supružnika razvelo se tek devet.

Ipak, često se rastaju supružnici koji su u braku tek od jedne od četiri do godine, njih 20, te ‘pucaju’ brakovi u trajanju od četiri do 10 godina, njih 29. Valjda su ti supružnici dosta rano shvatili da im u braku baš ne ide. Međutim, najzanimljivije je da se najviše razvode parovi koji su u braku više od 20 godina, njih čak 35 razvrgnulo je lani bračne zavjete. To bi se najlakše moglo objasniti krizom srednjih godina, kad se upadne u to problematično razdoblje života, mnogi ljudi traže promjenu, djeca su već odrasla, pa im se lakše rastati i upustiti u neke nove avanture.

RAST RAZVODA IZ GODINE U GODINU

Kako je godinu dana prije, u 2012. godini, u cijeloj županiji razvedeno 107 brakova, možemo slobodno reći da i mi pratimo negativne trendove razvoda braka, iz godine u godinu broj razvoda raste za otprilike 10 posto.

U Šibeniku je taj postotak ipak nešto manji, u odnosu na 60 razvedenih brakova prošle godine, 2012. godine ‘puklo’ ih je nešto manje, točnije 55.

Kako je i u 2011. godini na području županije i grada Šibenika također bilo manje razvoda brakova nego li u 2012., slobodno se može zaključiti da Šibenčani također prate europske trendove, sve je više razvoda brakova, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj našoj županiji.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.