2.000 DOBROVOLJNIH DARIVATELJA Građani spašavaju bolnice od nestašice krvi

Unatoč neizvjesnoj situaciji u Hrvatskom imunološkom zavodu, zbog čega je prijetilo propadanje 30.000 tona krvne plazme, uskladištene u hladnjacima te ustanove, a time i nestašica te za život važne tekućine, u županijskim zdravstvenim ustanovama mogu mirno spavati. Kako doznajemo iz službe za transfuziju šibenske Opće bolnice, zaliha krvi i krvne plazme ima sasvim dovoljno, te nema razloga ni za kakvu paniku. Svakoga dana u Šibensko-kninskoj županiji u prosjeku se potroši 20-ak doza krvi. To je samo prosječna količina, ponekad ona bude manja, a ponekad se dnevna potreba popne i na 50 doza. Veći broj akcija dobrovoljnog darivanja krvi na županijskom području organizira se u suradnji s Crvenim križem.

STRATEŠKI VAŽNO

Lina Gregov koja ove godine bilježi 25. obljetnicu organizacije akcija darivanja krvi pri Crvenom križu, napominje kako je dobrovoljno darivateljstvo od strateške važnosti za državu jer krv nema zamjenu. Šibensko-kninska županija, nastavlja, oduvijek je bila jaka po davalaštvu, a tako je i u ovo vrijeme. Pred Crvenim križem je, kaže Gregov, ozbiljna zadaća i sveobuhvatan posao promocije darivateljstva među građanima, a predan rad svake godine daje bolje rezultate.

– U našoj evidenciji na području županije je dvije tisuće dobrovoljnih darivatelja krvi. Svi oni su aktivni u darivanju krvi, i naše akcije uglavnom bilježe dobar odaziv. Dogodi se da po akciji okupimo i do 70 darivatelja. Godišnje bismo zdravstvenim ustanovama s našeg područja trebali dostaviti 3.300 doza krvi, skupimo nešto manje od toga, no broj darovanih doza iz godine u godinu raste. Evo, u 2013. godini za 200 darivanja premašili smo rezultat iz godine prije – kaže Lina Gregov iz šibenskog Crvenog križa.

REKORDERI U DAVALAŠTVU

Napominje kako je aktualni ‘rekorder’ u davalaštvu u našoj županiji Mladen Mavrović iz pirovačkog DDK ‘Zloselo’ sa 103 darivanja, a među ženama rekord drži Vodičanka Fila Menčić sa 75 darivanja. Kada je riječ o ženama, zbog pravila kojih se treba pridržavati Filinih 75 doza su kao preko sto kod bilo kojeg muškarca. Žene, naime, zbog menstrualnih ciklusa krv smiju dati svaka četiri mjeseca, dok muškarci akcijama darivanja smiju prisustvovati svaka dva mjeseca.

– Davalaštvo u svakom čovjeku ostavlja jedan lijep osjećaj. Svjesni ste da na taj način spašavate jedan život i da nema supstance koja kod potrebitog može zamijeniti krv koju ste dali – kaže Gragov.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.