Razvojni zamašnjak Tisnog: Novcem iz fondova popravljaju životni standard

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Malo koja općina na području Hrvatske doživjela je u protekle četiri godine toliko krucijalnih investicija u infrastrukturu koliko je to doživjela Općina Tisno i njezini stanovnici. Ova općina na zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije, štoviše, infrastrukturno je u cijelosti opremljena novim vrtićem, glazbenom školom, sportskom dvoranom, muzejima, prezentacijskim centrom, šetnicama, obalama i čitavim nizom drugim novih javnih sadržaja koji su, bez ikakve sumnje, drastično popravili kvalitetu života stanovnika Tisnog, Betine, Jezera i ostalih mjesta koja pripadaju općinskom području. Dokaz za to je nedavno otvoranje Prezentacijskog centra Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Vransko jezero u Betini, koji je, uz nedavno uređenje Trga na moru i Muzeja betinske drvene brodogradnje, do neprepoznatljivosti promijenio centar ovog malog mjesta.
betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-25
No, osim što se u Općini Tisno ulaže u infrastrukturu, hvale vrijedna je činjenica što su mnoge od spomenutih investicija stigle iz raznih europskih i državnih fondova, što je Općinski proračun lišilo velikih troškova.
muzej drvene brodogradnje betina 4
I zajednički prezentacijski centar dvaju parkova u Betini primjer je uspješne suradnje državne, lokalne uprave i fondova. Zgradu je osigurala lokalna uprava, u energetskoj obnovi zgrade sudjelovao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a unutarnje građevinsko uređenje i postav proveden je sredstvima koja je osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preko Projekta integracije u EU Natura 2000. Ukupno, svi radovi koštali su oko 7,2 milijuna kuna. Ovaj projekt, međutim, dobit će i nastavak uređenjem likovnog postava za posjetitelje na prvom katu objekta, a to se u cijelosti planira isfinancirati iz europskih fondova, na koje je projekt apliciran.
betina otvorenje prezentaciskog centra 150517 3
Betinski centar samo je jedan takav primjer. Ne tako davno u Tisnom je otvoren novi vrtić s jaslicama ‘Spužvice’, čije je uređenje u cijelosti sa šest milijuna kuna platio EIB 3 fond.
Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin navodi kako je u ovom projektu Općina financirala jedino projektnu dokumentaciju i zemljište, dok je sve ostalo platio fond. Vrtić koji se prostire na oko tri tisuće kvadrata osigurao je cjelodnevni boravak za 70 mališana s područja Murtera i Tisnoga. Načelnik Klarin navodi kako je to bila jedna od najvažnijih investicija njegovog mandata.
– Ova je ustanova od velike važnost ne samo za Općinu Tisno već za cijeli otok Murter budući da osigurava smještaj za sedamdesetak djece iz Murtera, Betine, Jezera i Tisnoga. Do sada su svi vrtići na području našeg otoka imali samo poludnevni boravak. To, naravno roditeljima nije odgovaralo te su djecu upisivali u vrtiće na području Vodica i Šibenika. Ovim smo riješili i taj problem, prisjeća se Klarin.
tisno otvorenje vrtica16
U najvećoj mjeri europskim novcem financirano je i uređenje ekološko-edukativne staze Tisno-Jezera. Uređenje staze koja ima svoju veliku turističku ali i ekološko-edukativnu vrijednost, NIP fond je financirao sa 960.000 kuna, 700.000 stiglo je iz proračuna Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 240.000 iz proračuna Općine Tisno.
Staza je uređena kao šetalište sa svom potrebnom infrastrukturom i javnom rasvjetom, a postavljena su tematska odmarališta na kojima je predstavljena flora i fauna otoka Murtera.
Konačno, ne valja zaboraviti niti investiciju u Muzej betinske drvene brodogradnje koji je otvoren 2015., koštao je oko 4,5 milijuna kuna, a financiran je također iz niza fondova, dok je Općina izdvojila minimalno za njegovu uspostavu.
tisno_jezera_setnica
– Sve ovo vrijeme nastojimo provesti sve ključne projekte i implementirati infrastrukturu koja nam je nedostajala, a pri tome u najvećoj mogućoj mjeri štedjeti proračun Općine Tisno. Gdje god vidimo priliku za financiranje projektne dokumentacije ili izvedbe raznih projekata, iskoristimo je. U tome smo dobri, o čemu svjedoči niz projekata koje smo na ovaj način proveli, zadovoljan je općinski načelnik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.