Prijenos otvaranja na Facebooku

Ranjena šibenska baština na izložbi Muzeja grada Šibenika u povodu 25. godišnjice ‘Oluje’

Iz Muzeja grada Šibenika pozivaju sve na virtualno otvaranje izložbe ‘Baština u ratu’ koje će se održati u utorak u 20 sati na službenoj Facebook stranici Muzeja i stranici Photo Studija 82.

Izložbu Spomenička baština Šibenika u Domovinskom ratu pripremile su Marijana Klisović i Marina Lambaša uz financijsku pomoć Grada Šibenika i Ministarstva kulture RH, a moći će se razgledati Izložbenom prostoru Muzeja, ulaz s rive, do 30. rujna.

Okvir izložbe proizašao je iz cjelovite teme koja se odnosi na stanje baštine, prvenstveno nepokretnih spomenika, na području Šibenika za vrijeme Domovinskog rata, dakle od 1991. do 1995. godine, kao i na način njihove obnove.

– Izložba je nastala kao edukacijski projekt, odnosno iz želje i potrebe da se još jednom prisjetimo i ne zaboravimo, osobito što se izložba otvara povodom 25 godina od Oluje. Spomenička baština na užem području grada Šibenika u Domovinskom je ratu stradala uglavnom u rujanskoj bitci 1991. te za napada 1993. godine. Iako u odnosu na stradalu spomeničku baštinu u drugim dijelovima Hrvatske, na šibenskom području nije teško stradalo mnogo objekata, pogled cijele Hrvatske privukla je pogođena kupola katedrale sv. Jakova, koja je postala simbol otpora i obnove – poručuju autorice izložbe.

Izložba sadrži fotografije stradale baštine sa pratećim tekstovima i objašnjenjima, a izložene su i originalne granate i mine iz Domovinskog rata iz fundusa Muzeja grada Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.