'Izložba se aktualizirala u novom svijetlu pandemijske tjeskobe'

Ne propustite otvorenje izložbe ‘Omnibus’ u Krševana

Slikar Bojan Šumonja izložit će svoje slike naziva ‘Omnibus’ u srijedu, 10. lipnja u Galeriji sv. Krševana. Otvorenje izložbe je u 20 sati, a svi zainteresirani će je moći razgledati do 15. srpnja.

Inače, Bojan Šumanja završio je likovnu akademiju u Veneciji, odjel skulpture, no slikarstvo je medij kojim se najčešće izražava. Uz poneki izlet u kiparstvo i keramiku, bavi se i glazbom, scenografijom, dizajnira interijere i javne prostore, grafički oprema publikacije, organizira izložbe i tribine. Za svoje stvaralaštvo primio je brojne nacionalne i međunarodne nagrade. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Radovi su mu u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama.

– Šumonjina izložba, u višemjesečnoj odgodi realizacije, aktualizirala se u novom svijetlu pandemijske i postpandemijske tjeskobe, u njenom novom, preplavljujuće ironičnom humoru koji nije ništa drugo nego antiklimaks u samozavaravanju da je moguće resetiranje. Kao da polucija svijeta ne radi o glavi divoti svijeta. I kao da to nije ‘Janina, kupus i slanina’ …. nojevsko ukopavanje glave u potrazi za iskonski ‘iscjeljujućom snagom majke zemlje’ i za njezinom zaštitom. A ona više to neće i ne može, makar mi zazvali sve superjunake Šumonjinog svijeta da iscijele njena opustošena njedra – napisala je Margarita Sveštarov Šimat.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.