Otvorenje u utorak, 15.rujna

Ne propustite izložbu velikog grafičara Virgilija Nevjestića u Kninskom muzeju

Hommage Virgiliju Nevjestiću naziv je izložbe koja se otvara u galeriji Kninskog muzeja u utorak, 15. rujna u 18 sati u suradnji s obitelji Nevjestić i Kulturno informativnim centrom u Tomislavgradu. Na izložbi će biti predstavljen dio bogate ostavštine jednog od najvećih europskih grafičara 20. stoljeća.

Virgilije Nevjestić rođen je 22. studenoga 1935. godine u hercegovačkom selu Kolo pokraj Tomislavgrada. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu  diplomirao je 1963. godine, a nakon toga nastavio je usavršavanje na Odjelu grafike kod prof. Marijana Detonija. Godine 1966. dobio je prvu nagradu na IV. zagrebačkoj izložbi jugoslavenske grafike, a iste godine ostvario je prvi značajniji međunarodni uspjeh osvojivši drugu i otkupnu nagradu na I. međunarodnoj izložbi grafike u Krakowu. Godine 1967. sudjelovao je na V. biennaleu mladih u Parizu i odabrao taj grad za mjesto u kojemu će djelovati daljnjih 40 godina.

FOTO Facebook/Kninski muzej Knin

Nevjestić je redovni gost godišnje izložbe u pariškoj Nacionalnoj biblioteci, a 1970. izabran je u društvo ‘Livre Français’ nakon čega sudjeluje na skupnim izložbama recentnih francuskih grafičara. Nakon prve samostalne izložbe u pariškoj galeriji La Hune, 1972. godine proglašen je najboljim grafičarom u Parizu.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj 1992. godine Virgilije Nevjestić donira 60 radova za prodajnu izložbu ‘Sloboda’ u Rijeci i Puli, prihod koje je bio namijenjen obiteljima poginulih branitelja i obnovi sakralnih objekata u Hercegovini.

Ovaj slikar, grafičar i pjesnik umro je 25. kolovoza 2009. u Parizu. a iako većinu svog života proveo u tom gradu, prema njegovoj želji cjelokupna ostavština vraćena je u domovinu, za kojom je uvijek čeznuo i čije nedovoljno uvažavanje nikada nije prebolio.

Godine 2011. Franjevačka galerija u Tomislavgradu otvara ‘Galeriju Virgilija Nevjestića’ koja čini dio stalnog postava te predstavlja hommage ovom velikom umjetniku.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.