Slikarstvo bogato znakovima i simbolima

‘Između neba i zemlje’: Ne propustite izložbu akademske slikarice Ane Polić Pavlinović u Krševanu

Otvorenje izložbe slika ‘Između Zemlje i Neba’ šibenske slikarice Ane Polić Pavlinović održat će se danas, 28. rujna u 18 sati u studiju Galerije Sv. Krševana u Šibeniku.

Ana Polić Pavlinović rođena je 1977. godine u Šibeniku, a nakon završene gimnazije u Šibeniku upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje 2001. stječe zvanje akademske slikarice- grafičarke. Od 1997. kontinuirano izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Živi i radi u Makarskoj.

Njezino slikarstvo bogato je znakovima i simbolima, individualnog karaktera i vrlo je prepoznatljivo. Osim ljudskih figura, na njenim slikama dominiraju ptice, ribe, cvijeće i krajolici, a kao vječne teme autorica usvaja i oslikava pticu kao simbol duše koja ima ulogu posrednika između neba i zemlje kao pojam slobode te ribu s njezinom simbolikom.

– Čini se kao da je potreban samo mali napor da se, primjerice, sove, ribe ili cvjetovi na njenim slikama pomaknu, da svjetla u noći zatrepere, da se dogodi neka animacija u kojoj će se promijeniti asana. Svakako, autorica ne fiksira likove u klasičnu perspektivu, niti ih plakatski postavlja na plošnu podlogu, već ih ostavlja da vibriraju, čime ostvaruje neobičnu prostornu lakoću. Na šarenim podlogama siluete kao da lebde po nekoj logici slućenih planova. Aluzija na bestežinsko stanje u nebeskim, morskim, eterskim i astralnim prostorima opravdana je poetskom snovitošću, ali i znanstveno opravdana. Njeni prostori uhvaćeni u slikarski kadar kroz konstruktivno promišljanje slike dijelom su i zrcalo suvremene zbilje. Djela Ane Polić su slavljenje – neba i prirode, ljubavi i harmonije, nadahnuća i ushita. Ona se bavi duhovnom istinom i na svoj se način bori za dosezanje viših duhovnih vrijednosti, za kvalitetnije ispunjenje života – napisala je šibenska umjetnica Zdenka Bilušić.

 

Izložba će biti otvorena, do 10. listopada u okviru C-Change fetivala.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.