FOTO Moći ćete je pogledati do kraja listopada

Izložba o ‘ponosnim čuvarima Krke’ otvorena u šibenskoj knjižnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povodom Svjetskog dana rješavanja sukoba, koji se obilježava trećeg četvrtka u listopadu, Foto klub Šibenik i Javna ustanova Nacionalni park ‘Krka’ priredili su izložbu fotografija ‘Ponosni čuvari Krke: zagonetni u cjelini i u pojedinostima’.

Izložba ćete u Gradskoj knjižnici moći pogledati do kraja mjeseca.

Izložba u Knjižnici rezultat je suradnje između Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’ i Foto kluba Šibenik, udruge tehničke kulture koja ostvaruje programe s područja fotografske djelatnosti, fotografskog stvaralaštva i fotografske tehnike. Foto klub Šibenik član je Hrvatskoga fotosaveza.

Danas broji tridesetak iskusnih fotoamatera i mladih entuzijasta. Tijekom pola stoljeća kontinuiranog i uspješnog djelovanja na području kreativnog fotografskog stvaralaštva članovi Foto kluba Šibenik svojim su fotografijama bilježili i povijest svoga grada i prezentirali ga na izložbama u zemlji i inozemstvu, dajući time znatan doprinos kulturnome životu Šibenika.

U vremenima povijesnih previranja lokalno je stanovništvo u utvrdama u vrletima Krkina kanjona nalazilo sigurno utočište. Danas utvrde ponosito svjedoče o čovjekovu boravku na Krki, rijeci kojoj, kolikogod se trudili, oko može uhvatiti tek djelić ljepote. Ostatke srednjovjekovnih utvrda možemo promatrati u cjelini ili u pojedinostima, u kojima često nalazimo novi život sred suroga kamena. Kao što su u prošlosti čuvale ljudske živote, danas, s novim životom koji se u njima rađa, one predstavljaju simbol mira, postojanosti i nove nade.

Upravo je drvo, simbol života, odabrano kao vizual ovogodišnjeg Svjetskog dana rješavanja sukoba, jer simbolizira rast i razvoj prirode u zdravom okruženju. Svjetski dan rješavanja sukoba obilježava se od 2005. s ciljem osvještavanja i edukacije o prihvatljivim načinima rješavanja sukoba, koji doprinose kvalitetnijem životu pojedinaca, uključujući bolje mentalno zdravlje. Baš kao što se drvo iz godine u godinu širi i raste u visinu, tako je i znanje o konstruktivnim načinima rješavanja sukoba preduvjet rasta kako pojedinca tako i zajednice, odnosno zdravijeg socijalnog okruženja.

 

 

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.