Više

    Premijera je u petak

    HNK u Šibeniku ima novu predstavu za djecu. Medengaj je nastavak Grudice i Šumice

     

    Najmlađa šibenska kazališna publika već ovoga petka, 11. ožujka u 19.30 sati imat će priliku premijerno vidjeti novu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ‘Medengaj’, u režiji autora teksta Sergeja Mioča. Premijera je najavljena samoj sceni kazališta u scenografiji Medengaja koju je osmislio Frane Celić.

    – Medangaj je nastavak avantura, u posljednje vrijeme najpoznatijeg šibenskog glumačkog para u dječjem stvaralaštvu – zeke i vjeverice. Imali smo prvo Grudicu pa Šumicu i sad je Medengaj za koji se nadamo da će imati svoj život kakav su imale i prethodne dvije. Naime, do sada je više od 15 tisuća djece, kako u Šibeniku tako i diljem Hrvatske, vidjelo prve dvije epizode avantura naših životinjskih likova kazao je uvodno Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku.

    Bilić je zahvalio cijelom autorskom timu predstave, koji nije uopće mali, a posebno tehničkom timu koji je u prošloj godini iznio 702 termina u samom teatru, ali i na gostovanjima.

    -Ova priča za naše najmlađe je tendencija, koju provodimo već sezonu i pol, okretanjem jednim dijelom Kazališta prema mlađoj publici. Ovo su priče za uzrast nižih razreda osnovne škole i predškolce. Uskoro će još jedna premijera kojom, također, pokazujemo sklonost ove kuće mladima u smislu da su oni sami i proizvođači, a ne samo konzumenti kazališnog sadržaja – naglasio je Bilić.

    Konstatirajući kako je u životu najbolje raditi ono za što ti drugi kažu da radiš dobro, Sergej Mioč rekao je kako mu se posrećilo, možda jedinome u Hrvatskoj, da se negdje radi trilogija istog pisca, iste režije sa istim snagama.

    – Ovo je zapravo naš mali serijal o naša dva junaka koji prate djeca i izvan naše županije. Djeca koja su gledala te predstave najbolji su nam putokaz za daljnji rad, a glumcima hvala što su iznijeli tih više od 100 izvedbi. Zahvala i tehnici kazališta, jer ja kroz rad nisam osjetio da mi išta manjka za rad, unatoč tom silnom broju događanja koja ta ekipa organizira kroz godinu -rekao je Mioč.

    Govoreći o Medengaju, kao nastavku Grudice i Šumice, Mioč je najavio mogućnost da ova trilogija preraste u tetralogiju u kojoj bi zeko i vjeverica mladoj publici ispričali i svoju četvrtu priču. Ovaj put će zeko i vjeverica djecu upoznati s još nekim zaštićenim vrstama iz naših šumica i gajeva, a po Miočevoj najavi, u predstavi su i neke aktualne poruke koje djeca neće uočiti, ali odrasli bi trebali.

    Uz glumice HNK u Šibeniku Franku Klarić i Anu Perković u postavu je uskočio i Krešimir Jelić glumac iz Splita koji se, kako kaže, već udomaćio u šibenskoj kazališnoj obitelji.

    – Zadovoljstvo mi je sudjelovati i kreativno djelovati u predstavama koje afirmiraju društvo, koje afirmiraju prijateljstvo, vrijednosti u prirodi. Serđo Mioč vješto predstavi ono što je za manje uzraste nužno da znaju rekao je Jelić.

    Medengaj je ‘ljetna priča’ koja će kroz nove zgode upoznati djecu sa životom u šumici tijekom vrućih ljetnih dana, te naučiti nešto o teškoćama s kojima se njeni ‘stanovnici’ susreću tijekom tog godišnjeg doba. Djeca će ovaj put upoznati još jednog ‘stanara’ naših šuma, medu. Medo je dobroćudni ‘šumski div’ koji će pomoći vjeverici i zeki da otkriju neke tajne koje priroda naizgled čuva skrovite. Djeca gledatelji će saznati kako su odnosi svih vrsta koje u šumici žive, jedan neraskidiv ‘lanac’ suživota, čijim bi ‘kidanjem’ bio poremećen i sav preostali život na planetu Zemlji.

    Predstava je, uz glumu, začinjena songovima, koje je dijelom birao sam redatelj, a autorica glazbe Tea Slavica Bačić je, kao i za prethodne dvije predstave, raspisala songove koje, uz nju, izvode zbor Zdravo maleni i Krešimir Jelić. Aranžmane potpisuje Mate Anić, oblikovanje zvuka Ana Bačić, ton i specijalne efekte Pavle Karega, a kostime Sara Lovrić Caparin.

    Predstava Medengaj bit će u slobodnoj prodaji izvedena u subotu 11. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u 10 sati, a namijenjena je djeci od 4 do 12 godina. Ulaznice su dostupne na linku te na blagajni kazališta radnim danom od 10 do 13 sati i na dan predstave od 9 sati.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ne propustite večeras svirku u Azimutu. Sviraju Pauci,...

    Nakon što je u četvrtak navečer u klubu Azimut u Šibeniku otvorena izložba „60 godina rock and rolla u Šibeniku”, program obilježavanja 60. obljetnice...

    Dio Rogoznice u utorak, 30. travnja bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u utorak 30. travnja bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    Osvojite ulaznice za predstavu ‘Privatni život’ odgovorom na...

    Predstava 'Privatni život' u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci bit će održana u Hrvatskom Narodnom Kazalištu Šibenik u ponedjeljak, 29. travnja u 20...

    NAJNOVIJE

    Ne propustite večeras svirku u Azimutu. Sviraju Pauci, Polaris i No1

    Nakon što je u četvrtak navečer u klubu Azimut u Šibeniku otvorena izložba „60 godina rock and rolla u Šibeniku”, program obilježavanja 60. obljetnice...

    Dio Rogoznice u utorak, 30. travnja bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u utorak 30. travnja bit će obustavljena isporuka električne energije od...

    Osvojite ulaznice za predstavu ‘Privatni život’ odgovorom na nagradno pitanje

    Predstava 'Privatni život' u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci bit će održana u Hrvatskom Narodnom Kazalištu Šibenik u ponedjeljak, 29. travnja u 20...