FOTO: Šibenčanka Matea Šarić – fotografira odrasle s omiljenim medvjedićem i priča njihovu priču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Imate svog omiljenog medvjedića iz djetinjstva s kojim ste odrasli i prošli svakakve anegdote? To što ste odrasli ne mora biti kraj vašeg druženja, ispričajte svoju priču i postanite dijelom virtualnog muzeja prvih uspomena i sjećanja.  U tome vam može pomoći Šibenčanka Matea Šarić koja je osmislila projekt pod nazivom ‘’. O čemu je točno riječ, objasnila nam autorica projekta koja od jeseni živi u Rijeci gdje je na magisteriju na Akademiji primjenjenih umjetnosti.

ČUVARI PRVIH SJEĆANJA

– ‘Forever, your teddy bear’ se razvio kroz rad na projektu potrage i fotografiranja bačenih i izgubljenih igračaka te istraživanja važnosti čuvanja tih prvih sjećanja i emocija iz djetinjstva, koja su mahom u većini slučajeva vezani za određenu igračku. Prije godinu dana sam igrom slučaja na buvljaku pronašla predivnog i savršeno očuvanog medvjeda (pravog teddy bear-a) i od tog trenutka se počela stvarati ideja o započinjanju ovog projekta koji se bazira na portretu sudionika s omiljenom igračkom (ili više njih) s kojim u paru uvijek ide i priča o njihovom odnosu, anegdotama i sjećanjima – pojašnjava Matea svoju ideju.

matea saric1

Projekt službeno postoji oko godinu dana, međutim tek u zadnjih nekoliko mjeseci počeo se razvijati intenzivnije. U međuvremenu, javilo joj se jako puno ljudi, s riječima podrške i sa željom za sudjelovanjem. Na početku je sve fotografije radila sama, no nakon nekog vremena je shvatila da je takav način kompleksan jer je nemoguće biti na sto mjesta odjednom. Kako bi otvorila mogućnost sudjelovanja svim zainteresiranima, odlučila je pustiti da joj tko god želi, pošalje vlastiti autoportret sa svojom omiljenom igračkom, zajedno s njihovom pričom.

‘Forever, your teddy bear’ svakako je usko vezan uz Mateinu struku i ljubav prema fotografiji, s kojom se bavi u slobodno vrijeme, a na pitanje je li ona imala svog medvjedića u djetinjstvu spremno odgovara:

matea saric3

– Apsolutno, i vjerujem da sam podsvjesno dijelom i zbog njih pokrenula ovakav projekt. Imala sam (i još uvijek imam) dvije pandice koje su sa mnom gotovo od rođenja i svugdje su me pratile, pa su tako i danas na posebnom mjestu u Rijeci. To je posebna vrsta ljubavi i privrženosti koju može razumijeti samo onaj tko ima sličnu ili istu priču s nekom svojom igračkom iz djetinjstva.

JEDNOG DANA KNJIGA

Veliki broj fotografija i priča čeka na objavljivanje, projekt se zasada odvija na Facebooku, a Mateina najveća želja je da jednog dana od prikupljenog materijala izda knjigu. Matea je pokrenula i projekt ‘fotografije napuštenih igračaka’ koji odlično napreduje, a osim toga ima još jedan novitet.

matea saric4

– Zajedno s portretima vlasnika s igračaka i kategorije ‘Abandoned’, koja se u zadnje vrijeme odlično razvija jer mi pristižu fotografije ostavljenih/izgubljenih igračaka i van granica Hrvatske što me jako veseli, nedavno sam, nakon dosta promatranja okoline, odlučila stvoriti mjesto i za još jednu kategoriju, nazvanu ‘Toys in cars’. Primijetila sam da u Rijeci ogromna količina automobila u svojoj unutrašnjosti ima barem po jednu igračku, na raznim mjestima. To mi je nakon nekog vremena počelo sve više i više privlačiti pozornost, pogotovo jer se ne sjećam da sam te stvari ikad primijetila u Zagrebu ili Šibeniku, barem ne u ovoj mjeri. I onda je odluka da ih uključim u projekt, koji je ionako jedan veliki ‘work in progress’ i funkcionira kao organizam koji se konstantno razvija i širi, došla sasvim spontano. I naravno, kao što je slučaj s prve dvije kategorije, i ova je potpuno otvorena svima za sudjelovanje, što znači da apsolutno svatko može poslati svoju fotografiju teme koju pronađe u svojoj okolini. Upravo ta interakcija s publikom daje dodatnu snagu ovakvim tipovima projekata – kaže Matea.

matea saric5

Bilo da je riječ o napuštenim igračkama koje su svojeg vlasnika izgubile davno ili o sentimentalnoj uspomeni, sve su ove igračke dobrodošle na stranici Forever, your teddy bear, kao oživljeni komadić prošlosti i nečijeg djetinjstva, povratak u neka jednostavnija vremena, vremeplov za koji nije potreban DeLorean ili svemirska kapsula već samo priča ili fotografija.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.