Pouka iz bolesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Čak i uzrok bolesti i boli koji potječe iz naše okoline možemo iskoristiti kao priliku da poradimo na svom tijelu i umu, doprinoseći tako barem djelomično svojoj boljoj budućnosti. Sagledana iz ove perspektive, bolest postaje nešto pozitivno što možemo iskoristiti (kapitalizirati), s čime se možemo nositi, a ne dopustiti da postane izvor frustracija i nemoći. Osim brojnih teorija, to nam potvrđuju i primjeri iz stvarnog života.

PROMJENA ODNOSA PREMA SEBI

Ženi četrdesetih godina otkrivene su ciste na jajnicima. Nakon kirurškog odstranjivanja cista javili su se fibromi u predjelu abdomena. Proživljavala je i teške dane zbog suprugove nevjere. Istodobni problemi tjelesnog zdravlja i emocionalne tegobe nisu bili slučajnost, ali smogla je snage da to teško životno razdoblje iskoristi za bolje upoznavanje sebe. Shvatila je koliko je važno da promijeni svoj odnos prema sebi i svemu što je okružuje. To joj je pomoglo da lakše podnese tegobe, ubrza liječenje i izlječenje, i više ne ponavlja greške načinjene u prošlosti.

Suprotan primjer je muškarac kojemu je prije nekoliko godina dijagnosticiran karcinom pluća. Liječnik mu je prognozirao da će se s bolešću moći nositi još najviše šest mjeseci. Prognoza liječnika se ostvarila, njegov um ju je prihvatio kao sugestiju i ‘programirao’ je tijelo da popusti. U ovom slučaju bilo bi pogrešno kriviti liječnika koji je stručno i temeljito obavio sve što je bilo u njegovoj moći. Najveći krivac za konačni ishod bio je negativan stav i pristup bolesti. Prihvatimo li ideju da je tijelo mehaničko sredstvo kojim možemo upravljati, da je odraz događanja u našem umu, zadnje što ćemo sami sebi htjeti učiniti je predvidjeti loš ishod bilo koje situacije.

PROMJENA TIJEKA BOLESTI

U ovom drugom primjeru, umjesto rezigniranog prihvaćanja dijagnoze netko bi kazao: ‘Istina, dijagnoza je loša kao i prognoze liječnika, ali ja se tome ne želim predati, ne želim prihvatiti tu činjenicu, ne vjerujem da će se to desiti. Želim nešto drugo i sve ću poduzeti da tako bude’. Kod osoba s takvim stajalištem obično se dogodi da se iznenadno promjeni tijek bolesti i loše prognoze završe kao – promašaj! Iako smo o takvim slučajevima skloni govoriti kao o čudima, svakodnevno je sve više znanstvenih dokaza da čuda ne postoje nego je riječ o procesima u tijelu koji će se jednom u budućnosti moći i objasniti.

PIŠE: mr. sc. Darko Jurić

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.