Više

    Aromatizirane kave

     

    : Dodavanje raznih aroma radi poboljšanja okusa kave poznato je stoljećima. Kardamon i cimet tradicionalno se dodaju na Srednjem istoku još od početka upotrebe ovog napitka. Danas se svijetom širi novi trend egzotičnih okusa kave koji je počeo u Americi, a zatim je prihvaćen i u Europi. Aromatiziranje kave provodi se u fazi prženja. Pržena zrna se prskaju posebnim uljima koje sadrže različite arome kao što su: vanilija, havajski lješnjak, čokoladna karamela, mandarina, malina, jagoda maslac, badem itd.

    ČISTITI NOŽEVE

    Najveći problem nastaje kad aromatizirana kava uđe u mlin, jer kasnije mljevena zrna poprimit će dio njene zaostale arome. Iz ovog razloga je komplicirano koristiti aromatizirane kave u barovima i za svaku aromu imati poseban mlinac, što dodatno poskupljuje pripremu i otežava posao. Ako poželimo promjeniti aromu u određenom mlincu, trbalo bi skinuti noževe dobro ih očistiti da nova kava ne bi dobila aromu prethodne.

    Jednostavnija varijanta je aromatizirani napitak od kave, što podrazumjeva dodavanje arome nakon pripreme kave ili dok se kava kuha. Ovaj način konzumiranja poprilično je raširen u Americi i nekim zemljama srednje Europe. Uz klasični espresso sve se više konzumira i aromatizirani espresso – amaretto, irska krema, francuska vanilija i toplo mlijeko. Kod nas je poprilično raširen aromatizirani napitak od instant kave i mlađa populacija ga sve više konzumira. Popularne vrečice nescaffea sa različitim okusima i dodanim šećerom potrebno je samo preliti vrelom ili toplom vodom i napitak je gotov u tren oka. Vrlo je jednostavan za kućanstva pogotovo u rano jutro prije odlaska u školu ili na posao kad nemamo mnogo vremena. Ipak moramo imati na umu da su takve kave prepune aditiva i pojačivača okusa, te raznih drugih industrijskih dodataka. Instant kave se uglavnom rade od lošijih sorti koje se ne mogu prodati na redovnom tržištu, pa se kuhaju dehidriraju i prodaju sa dodacima aroma. Takve smijese imaju samo oko 11% kave, i možemo se slobodno zapitati, da li uopće pijemo kavu ili ne. Jedna stvar se ipak mora priznati, a to je primamljiv okus i miris, te jednostavnost pripreme.

    NAJBOLJA OPCIJA

    Moje je mišljenje da je pravi espresso ili capuccino pripravljen od kvalitetnih zrna i na pravi način uz sve potrebne parametre najbolja opcija. Prirodan miris takve kave je najbolji i zato ako je kava kvalitetna nemamo potebu za dodacima i aromama, jer ako je espresso savršen to je prava umjetnost, a ne neki tajni recept izmješan u samo proizvođaču poznatim omjerima.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...