Istraživanje provode od ožujka

Znanstvenici: Riješili smo uzrok pojave krvnih ugrušaka kod cjepivaFoto: Ilustracija/pixabay
Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Znanstvenici u Njemačkoj kažu da su razjasnili uzrok rijetke pojave krvnih ugrušaka povezanih s cjepivima protiv koronavirusa Oxford / AstraZeneca i Johnson&Johnson i vjeruju da bi se cjepiva mogla izmijeniti kako bi se takva reakcija potpuno zaobišla, prenosi Poslovni.hr

Rolf Marschalek, profesor na sveučilištu Goethe u Frankfurtu, koji od ožujka vodi istraživanje ovog rijetkog stanja, rekao je da je njegovo istraživanje pokazalo da je problem u adenovirusnim vektorima koji oba cjepiva koriste za isporuku šiljastog (spike) proteina virusa Sars-Cov-2 u tijelo, piše Jutarnji list.

Mehanizam isporuke znači da cjepiva šalju tzv. ‘spike’ protein u staničnu jezgru, a ne u tekućinu citosola koja se nalazi unutar stanice u kojoj virus normalno proizvodi proteine, rekli su Marschalek i drugi znanstvenici u radu objavljenom u srijedu.

Kad uđu u staničnu jezgru, određeni dijelovi šiljastog proteina se spajaju ili razdvajaju, stvarajući mutirane verzije, koje se ne mogu vezati za staničnu membranu tamo gdje se odvija važna imunizacija. Plutajuće mutirane proteine stanice izlučuju u tijelo, što pokreće krvne ugruške kod otprilike jednog od 100.000 ljudi, prema Marschalekovoj teoriji.

Suprotno tome, cjepiva na bazi mRNA, poput cjepiva koje su razvili BioNTech / Pfizer i Moderna, dostavljaju genetski materijal spike proteina u staničnu tekućinu i on nikada ne ulazi u jezgru.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: