Tužno i surovo: Prvo su otrovali Plenkija pa potom Jablana i Lily

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Bosna i Hercegovina ostala je bez svoja dva posljednja primjerka bjeloglavih supova. Mužjak Jablan i ženka Lily živjeli su u Eko centru Blagaj gdje su, smatra se, otrovani, prenosi Telegram.hr.

– Kao što su mnogi upoznati, 22. listopada u Eko centru Blagaj došlo je do trovanje psa Plenkija koji je u početku pokazivao znakove letargije ali nismo ozbiljno shvatili njegove probleme. Njegovo stanje se naglo pogoršalo nakon čega je i uginuo. Par dana nakon uginuća psa Plenkija, primijetili smo da se nešto čudno dešava i sa supovima, odmah smo obavijestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice.

S obzirom da nismo znali o čemu je riječ, uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za viruse. U međuvremenu smo s kolegama iz Španjolske, Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im lijekove”, poručili su iz Centra.

Ženka je uginula nakon sedam dana, a mužjak, iako se na prvu činilo da se počeo oporavljati, u četvrtak je ipak pronađen mrtav u kavezu. Tako je BiH i službeno ostala bez i jednog primjerka ove zaštićene vrste.

FOTO. Omladinski klub Novi val
FOTO. Omladinski klub Novi val

– Stigli su nalazi s patologije i nalazi za viruse, ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa. Nakon patološkog pregleda ženke Lily donešeno je i mišljenje u kojem se navodi da je najvjerojatnije životinja uginula od posljedica trovanja, poručuju.

– Ovo je bio jedini par bjeloglavih supova u BiH. Sada imamo samo prelete tih iznimnih ptica iz Hrvatske i Srbije, rekao je za Klix.ba Adnan Đuliman, predsjednik Omladinskog kluba Novi Val koji je vijest objavio na svojim stranicama.

– Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da Novi val nastavlja s projektom vraćanja bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti, napisali su.


Pratite nas i na društvenim mrežama: