Virtualni summit

‘Turističke zemlje‘ žele covid putovnice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šefovi država ili vlada EU razgovaraju večeras na virtualnom summitu o prijedlogu korištenju potvrda o cijepljenju ili, kako su ih neki nazvali, “covid-putovnicama”.

No, to je samo jedna od tema oko kojih će pokušati postići ako ne dogovor, onda barem napredak prema zajedničkom pristupu u daljnjoj borbi protiv koronavirusa. Prema diplomatskim izvorima iz EU, sve je više onih koji podržavaju ideju o potvrdama o cijepljenju, ali šanse da se na razini EU postigne dogovor da one budu kriterij za putovanje unutar EU u ovom su trenutku male.

Najviše se za uvođenje takvih “kartona”, koje bi sve države članice morale priznati, zalažu države u kojima su turizam i putovanja među ključnim sektorima za gospodarstvo, a ona su najviše pogođena mjerama borbe protiv virusa. Izuzetak je Francuska gdje je protivljenje cijepljenju najveće u Europi, a vlast se očito ne želi zamjeriti građanima godinu dana prije izbora, piše Jutarnji list.

Potpori koju su ideji o “covid-putovnicama” dali prije Grčka, Portugal, Slovenija i Poljska, sada se priključila i Malta.

Međutim, diplomati u Vijeću smatraju da je ideja još uvijek u početnoj fazi. Europska komisija je prije dva dana, upravo kao doprinos današnjoj raspravi šefova država ili vlada, usvojila strategiju o nastavku zajedničke borbe protiv covida-19 te pronašla rječnik o pitanju takozvanih covid-putovnica s kojim sve strane mogu živjeti, bez obzira na to jesu li za ovu ideju ili protiv nje.

Komisija spominje potvrde o cijepljenju koje bi se izdale, a države članice mogle bi ih koristiti u svom zdravstvenom sustavu. “Komisija radi s državama članicama na potvrdama o cijepljenju, uz puno poštivanje zakona EU o zaštiti podataka, što može pomoći nastavku brige za zaražene. Zajednički pristup trebao bi se dogovoriti do kraja siječnja 2021. kako bi potvrde država članica mogle brzo biti korištene u zdravstvenim sustavima diljem Europske unije”, piše u priopćenju Europske komisije.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: