Trgovine u Francuskoj smjet će prodavati samo osnovne namirniceFoto: ilustracija

Supermarketi i trgovine u Francuskoj od utorka neće smjeti prodavati proizvode koji ne spadaju u osnovne potrepštine, poput obuće, odjeće, cvijeća i kozmetičkih proizvoda, objavio je francuski premijer Jean Castex, a ministar financija Bruno Le Mair najavio je da će mjere biti ublažene kada uspori zaraza koronavirusom, prenosi RTL

‘Riječ je o opstanku našeg gospodarstva, riječ je o našem zdravlju”, poručio je Castex, javlja France24, a Le Maire je odbacio prigovore vlasnika i vlasnica malih knjižara i trgovina odjeće ogorčenih Vladinom odlukom o zatvaranju i ograničavanju prodaje na osnovne potrepštine.

Od proljetne blokade još se nisu oporavili i sve nade polažu u nadolazeće blagdane pa su se već opskrbili za Božić i žele ostati otvoreni, a imaju i podršku gradonačelnika nekoliko francuskih gradova što je ministar financija osudio: ”Neodgovorno je od tijela lokalne uprave uredbama osporavati državne odluke. Ne možete osporavati autoritet države i ugrožavati zdravlje naših sunarodnjaka. Kada zaraza uspori, vlada će moći ublažiti ograničenja i dopustiti otvaranje nekih trgovina, pod određenim uvjetima, poput dolaska uz najavu, a odluka o tome bit će donesena 12. studenog,

Trgovina računalne opreme može ostati otvorena jer je korisna za rad od kuće, a isto će vrijediti i za supermarkete”, istaknuo je Le Maire i objasnio da je supermarketima dopušteno prodavati samo ono što se prodaje u malim trgovinama, kao i da se higijenske proizvode može kupovati u ljekarnama i supermarketima, no i potonji su dobili upozorenje zbog gužvi.

Gužve u supermarketima su neprihvatljive, postoje pravila o maksimalno jednoj osobi na četiri četvorna metra, odnosno 250 ljudi na 1.000 četvornih metara, podsjetio je i naglasio da ih treba poštivati, kao i na ulazu provjeravati broj ljudi: ‘Ako ocijenimo da taj limit nije dovoljno siguran, postrožit ćemo uredbu’.

‘I trgovcima i svim našim građanima poručujem da je bolje poštivati ​​ta zdravstvena i sigurnosna pravila sada kako bismo se prije mogli izvući iz ovoga’, poručio je premijer.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.