Točno je 70 godina otkako je na Nagasaki bačena atomska bomba, ovo možda niste znali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sat je pokazivao 11:02, a nebo je postalo presvjetlo. Zbunjenost na licima, nevjerica i barem za neke nimalo očekivana situacija. Tog 9. kolovoza 1945. godine na Nagasaki je bačena atomska bomba naziva Fat Man i uništila je gotovo čitav grad. Samo tri dana ranije, 6. kolovoza razorena je Hirošima. Little boy i Fat man su jedine atomske bombe koje su ikada korištene, a priča o njima započela je Projektom Manhattan koji je od 1941. godine bio tajni projekt američke vlade u Drugom svjetskom ratu, a jedini cilj je bila izrada atomske bombe.

Smrt, radijacija, uništenje i ruševine – Hirošima i Nagaski su bile sve to, da bi tek početkom pedesetih počeli vraćati nekadašnji oblik. Iako ćete često negdje na internetu pronaći podatke koji navode kako su stanovnici oba grada znali da će biti bombardirani, posljednji dokumentarac Hiroshima – The Aftermath, koji je snimljen povodom obilježavanja 70. godišnjice ovih nesretnih događaja, otkrio je neke nove podatke koji su manje ili više bili poznati.

Zbog cenzure koja je vladala u Japanu građani Nagasakija nisu bili svijesni što će se zbilja dogoditi. Nitko nije očekivao da će u samo nekoliko minuta veliki dio grada i ljudi biti skoro pa izbrisan s lica zemlje, bez obzira što je bomba detonirala tek na 470 metara visine iznad grada, a Hirošima je neko vrijeme bila grad siročadi koje su se skupljale u zajednice i preživljavale u ruševinama. Ljudski rod je otkrio jednu od najmoćnijih energija koja postoji i zlouporabio je, a ovo je nekoliko zanimljivih stvari o 9. kolovoza i bombardiranju Nagasakija.

1. Tsutomu Yamaguchi preživio je obje atomske bombe

Tada 29-godišnji Tsutomu Yamaguchi radio je za Mitsubishi u Nagasakiju, a 6. kolovoza 1945. vraćao se doma iz Hirošime poslovno. Yamaguchi je u Hirošimi bio za vrijeme njenog bombardiranja i uspio ga je preživjeti. Unatoč tome što je bio ozlijeđen on je sljedeći dan krenuo natrag za Nagasaki. A kad je 9. kolovoza 1945. bombardiran Nagasaki, Yamaguchi se ponavno našao u istoj situaciji. Ovaj Japanac uspio je preživjeti oba bombardiranja, a 2010. godine umro je u 93. godini života od raka.

2. Iz Hirošime za Nagasaki su išla 3 vlaka s preživjelima

Tri vlaka s izbjeglicama iz Hirošime stigla su 9. kolovoza u Nagasaki, točno na dan kada je atomska bomba bačena na grad. Jedan vlak je prema Nagasakiju krenuo 6., drugi 7., a treći 8. kolovoza. Procijenjuje se kako je 165 preživjelih iz Hirošime putovalo prema Nagasakiju, ali se ne zna točan podatak koliko ih je nastradalo tijekom bombardiranja Nagasakija.

3. Nagasaki nije bio originalna meta

Nagasaki nije bio primarna meta za bombardiranje. Tri potencijalne mete za ispuštanje atomske bombe bili su gradovi Kokura, Koto i Niigata. Bomba je na kraju bačena u Nagasakiju jer je vrijeme nad Kokurom bilo previše oblačno.

4. Avion koji je bombardirao Nagasaki nosio je naziv Bockscar

Naziv aviona koji je nosio atomsku bombu Fat Man, i čije je ime rijetko kome poznato, bio je Bockscar. Kada je avion stigao iznad svoje primarne mete, grada Kokure, postalo je jasno da zbog naoblačenja Bockscar nije u mogućnosti ispustiti bombu. Avionom je pilotirao Charles W. Sweeney.

5. Bombardiranje zamalo nije uspjelo

Pilot Bockscara, Charles Sweeny, ignorirao je direktne naredbe tijekom bombardiranja zbog čega se avion zamalo srušio, a navodi se kako je nedostatak goriva bio jedan od razloga da se avion sruši. Umjesto da se napravila detaljna istraga potencijalnog neuspjeha misije, Charlesu su jednostavno predbacivali da je napravio grešku.

6. Imena za atomske bombe preuzeta su iz filma Malteški sokol

Ime za bombe birao je njihov dizajner, Robert Serber, a bombe su dobile imena zbog svog izgleda. Fat Man je bila zaobljena i ogromna bomba koja je dobila ime po liku Kaspera Gutmana kojeg je u filmu Malteški sokol utjelovio Sydney Greenstreet, a Little Boy je dobio ime po liku Elisha Cook Jr.-a kojeg je u filmu utjelovio Humprhey Bogart.

7. Policajci u Nagasakiju preživjeli su zbog saginjanja

U knjizi o Hirošimi iz 1946. godine spominje se da su policajci iz otamo otišli u Nagasaki i naučili svoje kolege da se sagnu nakon što vide svjetlo detonacije. Zbog ove poduke policajci u Nagasakiju upotrijebili su tu taktiku i preživjeli početni udar atomske bombe. To je omogučilo policiji u Nagasakiju da se bolje organizira prilikom pomaganja ranjenicima.

8. Prvi novinar sa zapada u Nagasakiju je bio cenzuriran

George Weller bio je jedan od prvih novinara koji su došli do Nagasakija nakon njegova bombardiranja, a on je ujedno bio prvi novinar sa zapada koji je napisao izvještaj o situaciju u gradu. Izvještaj je bio cenzuriran i objavljen je tek u lipnju 2005. godine.

9. Više nema radijacije

Iako su ova dva bombardiranja stvorila ogromu količinu radijacije, Hirošima i Nagasaki više nisu radioaktivni. Ponajviše je tako zbog činjenice da su bombe detonirale u zraku i nisu detonirale na tlu.

 

Izvor:telegram.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: