Slovenska Vlada svojim državljanima u Hrvatskoj plaća preseljenje ‘preko granice’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Slovenska Vlada od arbitražne odluke ne odustaje. Pripremila je sve zakone potrebne za provedbu arbitražne presude o granici u onom dijelu u kojemu to može učiniti bez suradnje s Hrvatskom. Ovih dana predstavnici slovenske vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom, javlja HRT

Nezadovoljnima slovenska vlada nudi – 45.000 eura za osobu, ili nešto manje od 100.000 eura za četveročlanu obitelj ako odluče iseliti iz kuće koja je na hrvatskom teritoriju. S time da kuća ostaje u njihovu vlasništvu. To je paket subvencija koji je slovenski parlament prihvatio u studenom, potvrdila je Ljiljana Kozlovič, tajnica slovenske vlade. Također, oni koji se pristanu odseliti imaju mogućnost birati prebivalište u Republici Sloveniji.

Zbog međunarodnog prava i važnosti određenja državne granice za stanovništvo premijer Miro Cerar pozvao je premijera Andreja Plenkovića da se imenuje međudržavno povjerenstvo koje će odrediti granicu na kopnu i moguće korekcije na onim točkama gdje je granica neživotna i gdje je to moguće, kazala je Kozlovič. Arbitražne presude počet će važiti kad vlada donese odluku o kartografskom prikazu stanja i kad se to stanje uvrsti u katastar, dodala je.


Pratite nas i na društvenim mrežama: