Projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila predstavljen u Bruxellesu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Predstavnici Tvrđave kulture Šibenik 19. i 20. lipnja u Bruxellesu na izložbi u Europskom parlamentu predstavili su uspješni šibenski projekt revitalizacije Tvrđave sv. Mihovila i susreli se sa zastupnicom Ivanom Maletić. Izložba i posjet Europskom parlamentu organizirani su u sklopu inicijative ‘Neka zvijezde sjaje’.

U sklopu te inicijative, ured hrvatske zastupnice Ivane Maletić organizirao je poziv za prijavu projekata za predstavljanje u Europskom parlamentu. Grad Šibenik na natječaj je prijavio projekt Revitalizacija Tvrđave sv. Mihovila kojeg je među 70 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske stručno povjerenstvo izabralo kao jedan od 5 najkvalitetnijih hrvatskih primjera dobre prakse provedenih EU projekata te tako dobio pozivnicu za predstavljanje na izložbi u Europskom parlamentu.

‘Neka zvijezde sjaje’ zajednička je inicijativa devet zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije pokrenuta 30. kolovoza 2017. s ciljem poticanja europskog zajedništva i solidarnosti te promicanja i povećanja vidljivosti kvalitetnih i kreativnih projekata koji su pozitivno utjecali na život građana u državama članicama. Glavna ideja ove inicijative temelji se na jačanju komunikacije i vidljivosti dobrih i pozitivnih projekata koji se potiču u Europskoj uniji i financiraju iz EU proračuna.

Postav izložbe čini 40 EU financiranih projekata iz devet država članica – Hrvatske, Bugarske, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Slovenije. Uz projekt revitalizacije tvrđave, predstavljena su još četiri hrvatska projekta: ‘Znanjem do toplog doma’ Društva za oblikovanje održivog razvoja iz Novske, ‘Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije’, ‘Coworking Zadar – suradnjom do inovacija’ te OSTEOGROW, Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Prilikom otvorenja izložbe ‘Neka zvijezde sjaje’ dodijeljeni su certifikati predstavnicima najuspješnijih te je predstavljena i publikacija u kojoj su prikazani svi odabrani projekti.

da

Podsjetimo, ‘Revitalizacija Tvrđave sv. Mihovil’ projekt je Grada Šibenika vrijedan 1,7 milijuna eura koji se provodio od travnja 2012. sve do srpnja 2014. i financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt se temeljio na uređenju tvrđave sv. Mihovila kao nove turističke atrakcije koja ima za cilj stvarati inovativne kulturno-umjetničke, edukativne i druge sadržaje. Tvrđava je tim  projektom istovremeno postala prepoznatljivi spomenik kulturne baštine u najužoj gradskoj jezgri, svakodnevno dostupan posjetiteljima, koji promovira revalorizaciju i revitalizaciju hrvatskih kulturnih dobara te jedna od najprestižnijih pozornica u regiji, koja organizira različita kulturna, glazbena i scenska događanja i time doprinosi imidžu RH, te posebice grada Šibenika, kao nezaobilaznih destinacija kulturnog turizma. Šibenski model upravljanja kulturnom baštinom već se sada koristi kao primjer dobre prakse na međunarodnim konferencijama i ostalim događajima.


Pratite nas i na društvenim mrežama: