Stigao u Europu

Omikron se širi brže od dosadašnjih varijanti: Zabilježen je u Italiji, Njemačkoj, Češkoj…

Screenshot/HRT
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Europu je stigao omikron, nova zabrinjavajuća varijanta koronavirusa, koja je prvi put prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) iz Južnoafričke Republike 24. studenoga. Preliminarni dokazi sugeriraju da ova varijanta ima povećan rizik od pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od drugih. “Ova varijanta ima velik broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće, priopćili su iz WHO-a. Također, ističu kako se omikron širi svim dijelovima Južnoafričke Republike te kako će za potpunu analizu biti potrebno nekoliko tjedana.

EU suspendirao letove No, brojne države s europskog kontinenta takve analize neće pričekati, već panično stopiraju slijetanje zrakoplova iz nekoliko država na jugu Afrike usprkos preporuci WHO-a koja savjetuje ‘odmjereni i znanstveni pristup’.

Države članice Europske unije, naime, dogovorile su se da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što se Odbor koji okuplja zdravstvene stručnjake iz 27 država članica složio ‘o potrebi da se aktivira kočnica za slučaj opasnosti’. Osobito nakon što je Belgija – varijanta je pronađena u Bocvani, Hong Kongu, Zimbabveu i Izraelu – postala prva europska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante koronavirusa.

Ministar zdravstva Velike Britanije potvrdio je dva slučaja zaraze omikronom i u toj zemlji, povezanih s putovanjem u Južnu Afriku. Također, nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je 61 osoba koja je u petak stigla u Amsterdam na dva leta s afričkog juga bila pozitivna na COVID-19 te će se daljnjim testiranjem utvrditi moguća prisutnost omikrona.

Pročitajte više na Večernji.hr.


Pratite nas i na društvenim mrežama: