Njemačka uvodi božićni lockdown za necijepljene

pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel i kandidat za kancelara Olaf Scholz razgovarali su u četvrtak s državnim čelnicima kako bi dogovorili nove mjere za suzbijanje dramatičnog porasta broja slučajeva koronavirusa.

Necijepljenim ljudima zabranjen je pristup gotovo svim tvrtkama, osim trgovinama koje su nužne i ljekarnama. To se odnosi i na restorane, kafiće, kazališta, kina…, piše Index

Savezni i državni čelnici složili su se sa sljedećim mjerama:

– Ograničenja kontakta za necijepljene osobe
– Ulaz u trgovine, restorane, muzeje i kina bit će omogućen samo za cijepljene ili oporavljene osobe
– Mogući su dodatni testovi za necijepljene

Merkel je potvrdila da će u trenutku kad tjedna incidencija u Njemačkoj prijeđe 350 biti zatvoreni svi klubovi, a boravak u zatvorenom prostoru ograničit će se na samo 50 osoba (isključivo cijepljenih ili preboljelih) te 200 na otvorenom.

Na nju se nadovezao i budući kancelar Olaf Scholz, koji je rekao da su ove odluke plod političkog konsenzusa u brizi za zdravlje cijele nacije. Vladin cilj je 30 milijuna cijepljenih građana do Božića, a ove mjere će se po najkraćem mogućem postupku izglasati u Bundestagu.

Scholz je potvrdio i da se uvode ograničenja u trgovinama, u kojima će od sada kupovati moći samo cijepljeni i preboljeli. ‘Ovo je važno i nužno’, rekao je. Izuzetak su trgovine s dnevnim potrepštinama poput samoposluga ili ljekarni.
Sa sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, na kojem sudjeluje i aktualna kancelarka Angela Merkel kao i njezin vjerojatni nasljednik Olaf Scholz, u javnost su procurile i informacije o zakonskoj pripremi za uvođenje opće obveze cijepljenja protiv koronavirusa koji bi trebao uslijediti u veljači, prenosi Tportal

Pratite nas i na društvenim mrežama: