46. predsjednik SAD-a

Joe Biden postao novi predsjednik SAD-a: ‘Nemojte mi reći da promjena nije moguća’Foto: Screenshot Youtube The Sun
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Joe Biden na svečanoj je inauguraciji postao 46. predsjednik SAD-a, a Kamala Harris prva žena potpredsjednica.

– Ovo je dan demokracije, povijesti i nade te razrješenja. Amerika je odgovorila na sve izazove. Danas slavimo trijumf demokracije. Volja ljudi je uslišana. Naučili smo da je demokracija krhka, ali je prevladala. Na ovom tlu prije samo nekoliko dana bilo je nasilje, ali iz svega smo izašli kao jedna nacija i mirno obavili prijenos vlasti. Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni nikad više – kazao je Biden.

Zahvalio se svojim prethodnicima, uključujući i bivšem predsjedniku Jimmyju Carteru koji nije mogao prisustvovati svečanosti.

U govoru je kazao kako će učiniti sve da pobijedi rasizam, sve oblike ekstremizam te se izbori s pandemijom koronavirusa.

– Bez jedinstva nema mira i nacije, već samo kaos. Ovo je naš povijesni trenutak i moramo biti ujedinjeni. Krenimo ispočetka, slušajmo i poštujmo jedni druge – rekao je Biden.

Kazao je kako je Amerika danas prvi put izabrala ženu potpredsjednicu.

– Nemojte mi reći da promjena nije moguća -kazao je i dodao da će biti predsjednik svim Amerikanaca te se jednako boriti i za one koji ga nisu podržali.

Poručio je kako razumije sve oni koji strahuju za svoj posao i zdravstveno osiguranje te naglasio da rješenje nije okretanje protiv onih koji ne izgledaju isto kao i mi.

Nakon inauguracije položit će vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke, prenosi Dnevnik.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: