Zajednički do međunarodnog tržišta

I hrvatski vinari na prvom ‘Svjetskom danu Vranca’ 5. listopada u Skoplju

Udruga ‘Vina Makedonije’ u suradnji s ostalim proizvođačima iz regije organizira 5. listopada u Skoplju prvi ‘Svjetski dan Vranca’ s ciljem da ta sorta pozicionira Balkan kao vinsku regiju na svjetskoj vinskoj mapi te da se u budućnosti izgradi brend balkanskih vina i poveća prodaja sortnih vina Vranca na međunarodnom tržištu.

U Skoplju će se predstaviti i hrvatski vinar Kozlović, Hrvatsku će predstavljati i Hrvatski someljerski klub, a sve će pratiti i hrvatski novinari. Svoj dolazak na ‘Svjetski dan Vranca’ potvrdili su i Master of Wine stručnjaci i vinski novinari Caroline Guilby, Peter McCombie, Darrel Joseph, Robert Paul Bloom, Tomas te drugi.

– ‘Svetski dan Vranca’ treba biti rame uz rame s drugim međunarodnim danima kada se slave ostale sorte širom sveta. Trend obilježavanja određene sorte u posljednjem desetljeću pokazao se višestruko korisnim, naročito zbog pozicioniranja na međunarodnom tržištu kao i povećane prodaje ‘proslavljenog’ vina. Manifestacija će povećato prepoznatljivost vinskog regiona i otvoriti vrata za ostale sorte vina. S druge strane doći će do ubrzanog razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina u pravcu eksponencijalnog rasta kvaliteta vina kao i razvoja organske proizvodnje – ističe Elena Mladenovska-Jelenković, izvršna direktorica udruženja ‘Vina Makedonije’.

Vranac je sorta koja potiče iz Crne Gore i kao balkanska sorta širi se i uzgaja u cijelog regiji, ali svoj drugi dom pronašla je u Makedoniji koja poseduje najviše Vranca, oko 11.000 hektara. Vina koja sadrže Vranac su izrazito voćna vina u kome dominiraju arome kupine, tamne zrele šljive i note slatkih začina. Kada je u kupaži, vinu daje strukturu, odnosno moćnost i punoću kao i afinitet za dalje zrenje.

Evididentan je uspeh Vranca u poslednjih nekoliko godina na međunardnim vinskim natjecanjima, ali te sorta još nije dovoljno poznata u širem vinskom svijetu.

– Moramo zajednički raditi na promociji ove sorte koja je zapravo perjanica regiona. Ideja je da skrenemo pažnju na region i potencijal koji ima za proizvodnju vina. Očekujemo da će sljedeće godine ovaj dan biti obilježen u drugoj balkanskoj zemlji i nakon toga ćemo zajednički organizovati promocije u svjetskim prijestolnicama kako bi vinska stručna javnost i krajni konzumenti imali priliku upoznati se s našim vinima. Paralelno ćemo utvrditi prednosti koje ima cijeli region kao i zajedničke nastupe na određenim sajmovima i degustacije – kaže Mladenovska-Jelenković.

Sudionici i posjetitelji manifestacije u Skoplju imat će jedinstvenu priliku na jednom mestu probati i usporediti vina Vranec iz regije Balkana, te saznaju više o snazi, potencijalu i uspjehu koji ta sorta predstavlja na konferenciji i masterklasovima koje organiziraju ‘Vina Makedonije’. Očekuje se da će biti izloženo više od 100 različitih vina Vranec iz 40 vinarija balkanske regije.

(FOTO Vina Makedonije)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.