Costa Concordia uspješno uspravljena

Uspravljanje kruzera Coste Concordije uspješno je završeno u noći na utorak, što je popraćeno pljeskom okupljenih u luci na otoku Gigliju.

Dvadeset mjeseci nakon nasukavanja odjeknule su sirene u maloj toskanskoj luci u četiri sata ujutro, javlja agencija France Presse.

Operacija rotacije je završena. Brod je u okomitom položaju, rekao je novinarima Franco Gabrielli, šef talijanske civilne zaštite.

Operaciju uspravljanja broda vodio je stručnjak za spašavanje brodova Južnoafrikanac Nick Sloan, koji je istaknuo da se radilo o dosad neviđenoj operaciji. Sloane je objasnio da sada slijedi detaljan pregled šteta te da očekuje da će brod, koji je bio dovoljno jak za uspravljanje, biti u stanju zaploviti.

U ponedjeljak sredinom dana kruzer, dug 290 metara i dva puta teži od Titanica, počeo se polako uspravljati iz horizontalnog položaja. Oko ponoći Gabrielli je objavio da je uspravljanje prešlo kritičnu razinu od 24 stupnjeva te da slijedi završna faza.

Uspravljanje broda teškog 114.000 tona započelo je u ponedjeljak ujutro i trajalo je dvadesetak sati.

Američka tvrtka Carnival, vlasnik Concordie, snosi trošak od 600 milijuna eura za operacije uspravljanja i odsukavanja koje su povjerene talijanskoj kompaniji Microperi i američkom Titanu.

U nesreći, 13. siječnja 2012., 30 je ljudi smrtno stradalo, a dvoje se vode kao nestali. Potraga za tijelima, jedne talijanske putnice i indijskog konobara, sada može početi.

IZVOR: HRT

FOTO: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.