CIA: Saudijski princ osobno je naručio ubojstvo novinara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

CIA je zaključila da je saudijski princ Mohammed bin Salman osobno naručio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, prenosi Index.hr. CNN se poziva na neimenovanog službenika i iz naslova ne ostavlja nikakvu dvojbu da je stav CIA-e da je za ubojstvo izravno kriv saudijski princ.

Podsjetimo, informacije da CIA za sve krivi princa prvi je objavio The Washington Post s kojim je ubijeni novinar redovito surađivao.

Ove nove CIA-ine tvrdnje su u potpunoj suprotnosti sa službenim stavom Rijada koji je više puta zanijekao umiješanost princa u taj slučaj. Doduše, isti taj Rijad je nakon nestanka novinara početkom listopada jednako tako nijekao da Saudijska Arabija ima ikakve veze s ubojstvom, da bi naposljetku, suočen s brojnim dokazima, ipak priznao da iza svega stoje ljudi iz vrha države. No, cijelo su vrijeme štitili princa.

CNN nadalje piše, pozivajući se na isti izvor, kako CIA-ini operativci vjeruju kako se ubojstvo novinara ne bi dogodilo bez znanja saudijskog princa. Saudijsko veleposlanstvo tvrdnje CNN-a i Washington Posta je demantiralo.

Washington Post je, podsjetimo, pisao kako je CIA došla do novih spoznaja. Da bi došla do tih informacija, dodaje Washington Post, CIA je istražila nekoliko obavještajnih izvora, napose telefonski razgovor brata moćnog prijestolonasljednika, koji je i saudijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama i Jamala Khashoggija.

Dnevni list piše da je Halid bin Salman preporučio Khashoggiju da ode u saudijski konzulat u Istanbulu, uvjeravajući ga da mu se ništa neće dogoditi.

List dodaje da ga je nazvao na zahtjev svog brata, navodeći da nije jasno je li Halid bin Salman znao da će Khashoggija ubiti.

Halid bin Salman je odmah putem Twittera reagirao na te optužbe, odlučno odbijajući navode Washington Posta.

‘To je teška optužba koja se ne smije skrivati iza anonimnih izvora’, upozorio je, poprativši svoju objavu priopćenjem koje je, kaže, poslao listu.

Princ Halid ni u jednom trenutku nije ni o čemu razgovarao s Jamalom u vezi s njegovim putovanjem u Tursku”, napisao je.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je više puta mijenjala službenu inačicu o tome što se dogodilo Khashoggiju nakon ulaska u konzulat.

Washington, dugogodišnji saveznik Rijada, u četvrtak je uveo sankcije 17 saudijskih čelnika zbog ‘odgovornosti i pomaganja’ u ubojstvu.

(FOTO Youtube screenshot)


Pratite nas i na društvenim mrežama: