Nova pravila o informacijama za nezapakiranu hranu

Za sve vrste mesnih proizvoda postaje obavezno isticanje zemlje podrijetla

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Potrošači će od subote 6. lipnja u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi, odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je izmjenilo je Pravilnik o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani iz 2014. godine koje su napravljene radi bolje informiranosti potrošača pružajući im dodatne informacije. Informacije za kupce moraju biti točne, jasne i razumljive te se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema, poput ljekovitosti.

Propisana je i obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je već pakirana za izravnu prodaju i najmanje informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, ‘upotrijebiti do’ datum i nazivu hrane, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu.

Ove odredbe se ne primjenjuju u slučajevima gdje ne postoji mogućnost tiskanja etiketa, primjerice ulična prodaja, tržnice, pekare i maloprodajni objekti gdje postoje tehnička ograničenja vage. U takvim slučajevima je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. godine kako bi svi koji posluju s hranom, a odgovorni su za informacije o nezapakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima.

Cijeli Vodič za informiranje potrošača pogledajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.