Vlada ipak uvodi porez na štednju!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Suprotno najavama potpredsjednice vlade Vesne Pusić i njezina kolege Branka Grčića, Vlada ipak uvodi nove porezeveć sljedeće godine.

U dokumentu koji je danas usvojila i koji će poslati u Europsku komisiju jasno piše da već sljedeće godine uvode porez na kamate od štednje od čega očekuju 300 milijuna kuna prihoda, a Vlada uvodi restrikcije prema kojima se djelomično ukida oslobođenje od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit.

Oslobođenje od poreza više se neće priznati za obrtna sredstva, već samo za investicije. Posljedica ove odluke bit će 500 milijuna kuna više u državni proračun već sljedeće godine. Iz Vlade obećavaju da je ovo posljednja porezna izmjena koju planiraju do kraja mandata jer porez na nekretnine planiraju uvesti tek 2016. godine. Također, iz Vlade obećavaju da neće više dizati trošarine na gorivo ili bilo koje druge energente i da je posljednje dizanje trošarina od 20 lipa po litri bilo zadnje u ovom mandatu. Također, iz Vlade poručuju da će uvesti dodatne nametetelekomima i da je o tome politička odluka već donesena, ali da se još traže precizni modeli kako to učiniti da ne bi ugrozili u potpunosti poslovanje telekoma, ali i hrvatsko gospodarstvo uopće, javlja Večernji.hr

Ministra financija Slavka Linića pitali smo kako to da se porez na štednju uvodi već 1. siječnja 2015., punu godinu dana prije no što je to bilo najavljivano (o tome je govorio 30. siječnja)

– Na užem kabinetu vlade 26. 3. ove godine donijeli smo odluku o uvođenju poreza na kamate od štednje od 1. siječnja 2015. zato što Europskoj komisiji nismo uspjeli dokazati da je prihod iz drugog stupa mirovinske štednje strukturalna prilagodba, već se to mora bilježiti kao jednokratna uplata u proračun. To je razlika od siječnja do 26. ožujka, jednostavno smo morali učiniti dodatne napore u smanjivanju proračunskog deficita, rekao je Linić i dodao da ne očekuje prosvjede banaka zbog te odluke zbog toga što, kako kaže porez na štednju imaju i neke druge države u EU i to nije hrvatski specifikum.

Linić tvrdi da se manji štedni depoziti neće oporezivati, ali nije rekao do kojeg iznosa štednje neće biti poreza. Linić je rekao da vlada još o trome mora promisliti, a onda će donijeti odluku o tome. Inače, u dokumentu kojeg je vlada danas usvojila stoji da će porez na kamatu od štednje iznositi 12 posto.

Linić je objasnio i zašto gospodarstvenicima djelomično ukidaju povlasticu oslobođenje od poreza na reinvestiranu dobit

– Gospodarstvu smo već puno pomogli kroz procese predstečajne nagodbe, a dugove su im otpisivali i banke i država. Procijenili smo da dobit koja se zadržava za dobitna sredstva ipak bude oporezivana, a dobit koja se zaista investira ostat će kao i dosad oslobođena od oporezivanja, rekao je ministar financija

Linić je objasnio da obje odluke usko vezane uz napore vlade za smanjivanjem proračunskog deficita i proceduru prekomjenrnog deficita u kojeg smo ušli.

IZVOR: Večernji.hr 


Pratite nas i na društvenim mrežama: