Vjerovali ili ne: Pred nama je prvi pravi ljetni toplinski udar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Još nekoliko dana, do kraja ovog tjedna vrijeme će u Hrvatskoj biti promjenjivo, više proljetno nego ljetno. Bit će oblaka i kiša, a najhladnije će biti u utorak i srijedu.

U četvrtak će već biti sunčaniji i toplije. Zadnja promjena vremena bit će u subotu. Ona će se očitovati kao mala fronta koja će donijeti tek pokoji pljusak u unutrašnjosti zemlje, a na Jadranu će vjerojatno proći bez kiše. Unatoč fronti, održat će se temperature do 30°C. To neće biti neko veće pogoršanje vremena. Više će imati funkciju kočnice da temperature već u ovom tjednu ne pređu 30°C, kaže Kristijan Božarov iz ‘Kad će kiša?’.

U sljedećem tjednu vruć afrički zrak preplavit će veliki dio Europe, područje od Španjolske i Francuske do Velike Britanije i Njemačke. Cijela Jugoistočna Europa, uključujući i Hrvatsku bit će zahvaćena njime. Britanski meteorolozi najavili su da će kod njih vrućine krenuti već u narednim danima.

Od ponedjeljka nadalje imat ćemo najmanje sedam dana, ako ne i više jakog sunca i vrućine s temperaturama posvuda preko 30. Čini se da bi u mnogim zemljama Europe, uključujući i Hrvatsku, temperatura početkom srpnja po danu mogla rasti do 36 pa i 38°C u hladu.

Bit će to prvi pravi ljetni toplinski udar.

Najugodnije će biti na moru, odnosno u njemu. No trebat će paziti na UV indeks jer smo nakon ljetnog solsticija u najkritičnijem dijelu godine, kada je on najviši.

Između 10 i 17 sati trebat će se držati hlada, izbjegavati tjelesni napor i piti dosta tekućine, upozorio je Božarov.

IZVOR: Tportal.hr

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: