U sljedećih mjesec dana zatvara se 27 trgovina Konzuma, evo što se sprema za višak radnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U sljedećih mjesec dana zatvorit će se 27 trgovina Konzuma, najavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, prema informaciji koju je dobila od Radničkog vijeća te tvrtke, a radit će se većinom o manjim trgovinama s najviše pet zaposlenika.

Dio radnika iz tih trgovina bit će prebačen u druge trgovine poput onih na obali, s obzirom na to da za njih postoji potreba zbog sezone. Postoji i mogućnost da će u slučaju da te trgovine budu dane u najam drugim tvrtkama i zaposlenici biti prebačeni u ta poduzeća, objasnila je Štulić.

Sukladno kolektivnom ugovoru radnici prilikom zatvaranja trgovina trebali biti zbrinuti, s obzirom na to da je propisan otkazni rok, kao i pravo na otpremninu. Štulić ističe kako su u Sindikatu svjesni toga da se radi o izvanrednoj situaciji, no da se zasad normalno radi.

Sindikat za sada nema informaciju koliko bi se trgovina prilikom procesa restrukturiranja zatvorilo, no Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, u srijedu je kazao kako bi se brojka mogla kretati između 80 i 100.

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor, najavio je da će uz smanjenje neprofitabilnih trgovina, istovremeno raditi na otvaranju novih, tako da je moguće da se i u njima zaposli dio radnika.

Dio zaposlenika stekao je i uvjete za mirovinu, naglasila je Štulić te dodala kako su sindikalni povjerenici u stalnom kontaktu s upravom Konzuma koja ih obavještava o daljnjim koracima. S Ramljakom su se, pak, našli na sastanku i on ih je informirao o koracima “snimanja” prometa u Konzumu kako bi se mogla stvoriti operativna dobit.

Ramljak je jučer u Sarajevu progovorio i o otpuštanjima radnika u BiH, gdje se treći put sastao s predstavnicima tamošnje vlade, rekavši kako situacija u BiH nije kritična te da ne treba razmišljati o otpuštanju velikog broja ljudi. Potvrdio je da će funkcioniranje tvrtki-kćeri tog koncerna registriranih u BiH u sljedećem razdoblju biti prioritet njegova djelovanja.

-Moj fokus će sada biti situacija u BiH. Nije tajna, i ja sam to izjavljivao, da je nama prioritet stabilizirati situaciju na tržištu BiH s obzirom na to da tu, ne krijemo, imamo određenih problema s dobavljačima’, rekao je Ramljak. O pojedinostima na kojima se radi nije želio govoriti, nego je tek natuknuo da je rješenje na vidiku, te da timovi u Konzumu i Mercatoru zajedno s vanjskim savjetnicima rade na evaluaciji poslovanja, piše Net.hr

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: