Svjetski dan misija: Misijska kuća ispred katedrale

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Povodom Svjetskog dana misija, Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH i ove godine organizirala je MISIJSKU KUĆU, u subotu 17.10.2015. godine. Građani su imali priliku od 9 do 16 sati družiti se s misionarima, pogledati prigodnu izložbu misijskih suvenira i saznati nešto više o misijskim aktivnostima u Hrvatskoj. U misijskoj kući bila su predstavljena misijska područja u kojima djeluju naši misionari, suveniri iz tih zemalja te projekti koje ostvaruju naši misionari.

Posebno zanimljiva su bila svjedočanstva misionara. O svom radu svjedočili su p. Tomislav Mesić iz Tanzanije, don Ivan Stojanović iz Gane te s. Lucija Vincek iz Nigerije. Svojim poticajnim riječima nastojali su u slušateljima probuditi čežnju i revnost da Evanđelje navješćuju svojim životom i djelovanjem ponajprije u svojim župnim zajednicama. Oni su tijekom dana svjedočili o svom misijskom poslanju i odgovarali na mnoga pitanja o načinu života i misijskom krajevima,

Nije potrebno da svi idu u misije kako bi pomagali, pomagati možemo molitvom, osnivanjem misijskih skupina po župama i materijalnom pomoći – istaknuo je p. Tomislav Mesić.

Pitka voda i školovanje su luksuz u Africi

Mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo i nismo svjesni vrijednosti, a kroz program misijske kuće, djelatnici Papinskih misijskih djela, misijski volonteri i sami misionari predstavili su samo neke od projekata koji provode naši misionari. Koliko je važna voda u Africi svjedočili su svi misionari a i kutak u misijskoj kući i kojoj su posjetitelji mogli vidjeti kako izgleda voda u Tanzaniji, saznati o posljedicama nedostatka pitke vode. Voda znači opstanak i goli život te predstavlja luksuz koji se poštuje – istaknula je s. Lucija Vicek. Posvjedočila je o njihovom bunaru koji je dubok 75 metara i koji je neizmjerno važan za cijelo selo i jedini izvor vode za njih. O bolestima koje prouzrokuje nečista voda govorio je don Ivan Stojanović. Mi u Hrvatskoj nismo svjesni koliko je važna voda i koliko nam je ona dostupna jednim okretom na slavini dok u Africi kako bi došli do vode često pješače i 6 km – upozorio je don Stojanović.

Naši misionari posebno su istaknuli važnost školovanja djece jer za većinu djece obrazovanje predstavlja jedini način da se izvuku iz siromaštva. Samo oni koji znaju čitati, pisati i računati mogu se nadati bolje plaćenom poslu kad odrastu. Papinska misijska djela pomažu misionarima u projektima školovanja djece te tako pomažu – u gradnji škola, plaćanju učitelja, plaćanja školarina, izgradnje domova i internata za djecu itd. Tako je ovaj put predstavljen trenutni projekt škole koju grade naši franjevci koji više od 30 godina djeluju u DR Kongo. Djeca su mogla svojim prilogom školskog pribora napuniti “ruksak radosti” koji će biti dostavljeni misionarima i na taj način razveseliti školarce na drugoj strani svijeta.

Pisma misionarima

Osim što su se mogli upoznati s misionarima koji su bili domaćini u ovoj misijskoj kući posjetitelji su na karti mogli vidjeti u kojim misijskim zemljama djeluje 89 hrvatskih misionara i misionarki, a s obzirom da je nedavno proslavljen svjetski dan pošte sudionici su potaknuti da napišu pismo nekom od misionara. Tako je npr. djevojčica Ana napisala razglednicu misionarki imenjakinji na dalekom Haitiji. Ono što posebno oduševljava misionare je kada čuju da netko moli i misli za njih te zato jako vole kada dobiju pismo djece iz neke škole ili župe u Hrvatskoj – posvjedočila je s. Lucija.

Posebnost ovogodišnje misijske kuće je ta, što su uz misijske volontere pomagali i mladi koji su se uključili u akciju 72 sata bez kompromisa. Skupina od jedanaest vrijednih volontera izrađivali su misijske narukvice, prezentirati su posjetiteljima izložene misijske suvenire  i projekte iz misijskih zemalja Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije. “Meni je ovo bila jedna divna akcija iz koje sam, slušajući misionare iz različitih misijskih područja, naučio da budemo zahvalni Bogu što imamo sve blagodati koje nam On daje, počevši od pitke vode i svakodnevnog obroka. Zaista, hvala svim misionarima koji se brinu za tu djecu i pomažu im koliko mogu” – izjavio je jedan od volontera.

izvor: mladi.hbk.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.