FAO – Svjetsku zdravstvenu organizaciju osnovali su Ujedineni narodi 1945. godine, a Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zbog toga što je hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Na taj dan se podsjeća na važnost hrane i na to da još uvijek u svijetu nema dovoljno hrane za sve.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja je povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem, službeni naziv teme je ‘Sustainable Food Systems for Food Security and Nutrition’ u prijevodu ‘Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane’. Svjetski dan hrane obilježava se također radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi. Prema podacima koje je FAO – Svjetska zdravstvena organizacija objavila u svijetu gladuje oko 870 milijuna ljudi.
Ciljevi obilježavanja su sljedeći:
– potaknuti pozornost na proizvodnju hrane i stimulirati napore koje provode međunarodne i nacionalne institucije,
– potaknuti gospodarsku i tehničku suradnju među zemljama u razvoju,
– potaknuti sudjelovanje ljudi sa sela, a pogotovo žena u odlukama i aktivnostima koje utječu na njihov život,
– povećati svijest javnosti o problemu gladi u svijetu,
– promicati prijenos novih tehnologija među zemlje u razvoju,
– jačanje međunarodne i nacionalne solidarnosti u borbi protiv gladi,
– skrenuti pozornost na postignuća u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije