Testiranje najmanje dva puta tjedno

Stožer detaljno obrazložio nove mjere o obaveznim covid potvrdama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Božinović je na presici Stožera rekao da se od 16. studenog uvodi obvezna mjera testiranja za sve službenike javnih i državnih ustanova. Morat će se testirati najmanje dva puta tjedno, a poslodavci će odrediti koje će dane biti testiranje.

– Svi oni na koje se odnosi odluka mogu se testirati na testnim mjestima u Hrvatskoj, a njihov popis bit će na stranicama. Još jednom želim posebno naglasiti da se ovom odlukom uvodi sigurnosna mjera obaveznog testiranja isključivo epidemioloških razloga, a EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, da je preboljela ili cijepljena.  Dokaz o testiranju ili covid potvrdu, su svi koji rade ili koji dolaze u te prostore, dužni pokazati osobi koja će od strane poslodavca biti određeni. Oni koji to odbiju, neće moći ući – rekao je.

Testiranje se, ako to poslodavac omogući, može obavljati i na radnom mjestu, no to će značiti da osoba može samo ući na to mjesto, jer poslodavci nisu ovlašteni izdavati bilo kakve potvrde.

– Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO donose podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo – rekao je Božinović.

Božinović je dodao da je Stožer produljio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.