Cijepljenje jedina razumna odluka

Sjednica Vlade: Danas imamo 3053 novozaražena. Na 100 novootkrivenih 86 nije cijepljeno

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na sjednici Vlade RH, koja upravo traje o epidemiološkoj situaciji govorili su premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš.

– Za koji dan ćemo premašiti broj od 9000 preminulih od ili s covidom. To je visoki danak. No, danas imamo cjepivo. Nema razloga da ovi brojevi budu ovako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti. Zato je odgovornost svakoga da razmisli, donese razumnu odluku i cijepi se. Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, 80 posto priključenih na respirator nije cijepljeno. Podsjećam, 93 posto preminulih je starije od 60, 98 posto preminulih je starije od 50 godina – kazao je premijer Plenković.

Ministar Beroš je potom izvijestio o novim slučajevima koronavirusa.

– Danas imamo 3053 nova slučaja i udio pozitivnih među testiranima je 28,24 posto. U bolnicama je 939 covid pacijenata, a na respiratoru je 131 osoba. Kao što smo najavili, danas je sastanak ekspertne skupine kriznog stožera, dogovarat ćemo o daljnjem odgovoru na pandemiju. Od 100 novootkrivenih 86 nije cijepljeno. Najveći broj novih slučajeva je u dobnim skupinama od 10 do 19 godina te od 40 do 49. U ovom, četvrtom valu, porast broja hospitaliziranih blaži je od porasta broja novooboljelih, što potvrđuje potrebu cijepljenja – kazao je Beroš.

Beroš kaže da znanstvenici upozoravaju na mogućnost tvindemije, poklapanja pandemije korone i gripe.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.