SEZONSKA PROGNOZA: Čeka nas suho i toplo ljeto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

POZNATA američka meteorološka firma Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeće ljeto za područje Europe. Prema njoj ljeto će u našem dijelu Europe biti najtoplije na kontinentu, a obilježit će ga  vrućina i suša, prenosi Crometeo.

Meteorolog Tyler Ross ističe da će sredinu ljeta obilježiti valovi vrućine koji će zahvatiti područje Balkanskog poluotoka, jugoistok Europe  te krajeve uz Crno More. Tako će, ovogodišnje ljeto meteorološki biti sasvim različito od prošlogodišnjeg izrazito kišnog ljeta u našim  krajevima, a izostale su i dugotrajnije vrućine.

Crometeo podsjeća da je Accuweather prije godinu dana objavio, kako se kasnije pokazalo, prilično preciznu prognozu za kišno ljeto 2014 u našim krajevima, no sada naglašava da ne stoji iza ovakve sezonske prognoze jer iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivost bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza!

Što još piše Accuweather?

Toplina će, prema toj sezonskoj prognozi obilježiti i ljeto na većem dijelu Sredozemlja, od Španjolske, preko juga Francuske do Italije. Većih vrućina ne bi trebalo biti na zapadu Španjolske i u Portugalu gdje se očekuje i kišovito ljeto. Kišovito ljeto se može očekivati na području Skandinavije i na sjeveroistoku kontinenta. Te bi krajeve trebale zahvaćati česte  ciklone i fronte. Česte grmljavinske oluje se prognoziraju za dio srednje Europe te posebno istočne Europe (Poljska, Bjelorusija).

Veće i dugotrajnije vrućine bi trebale izostati i nad zapadnom Europom. U Irskoj i Škotskoj ljeto bi moglo biti i hladnije od prosjeka.

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: