SDP izabrao članove Predsjedništva, Vidović među sedamnaestoricom

Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na danas održanoj izbornoj konvenciji SDP-a, oko dvije tisuće članova biralo je članove Predsjedništva i Glavnog odbora.

U novo Predsjedništvo SDP-a ušli su Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Bojan Glavašević, Ivana Posavec Kirin, Mihael Zmajlović, Siništa Hajdaš Dončić, Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Biljana Borzan, Zlatko Komadina, Peđa Grbin, Arsen Bauk, Franko Vidović, Predrag Fred Matić, Ivo Jelušić, Nenad Livun i Romana Jerković, javlja Jutarnji.hr.

Od starog kadra u Predsjedništvo nisu ušli Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Gordan Maras.

Šalabahteri su i ovaj put bili glavna tema izbora. Nekoliko dana prije konvencije među delegatima (njih više od 2200) su cirkulirale različite verzije tima s kojim bi Bernardić želio voditi stranku, a na samoj konvenciji s govornice se osuđivala takva praksa. Gradonačelnik Rijeke, Vojsko Obersnel, bio je posebno oštar pa je pozvao delegate da, unatoč šalabahterima, misle svojom glavom, a jedan je delegat predložio da se istovremeno bira predsjednika stranke i Predsjedništvo jer se jedino tako mogu izbjeći šalabahteri.

Prema verziji šalabahtera s kojim su delegati došli u Zagreb, “poželjni” kandidati za Predsjedništvo bili su Vedran Babić, Domagoj Hajduković, Ivo Jelušić, Romana Jerković, Zlatko Komadina, Nenad Livun, Roberto Lujić, Saša Molan, Mladen Novak, Rajko Ostojić, Ivana Posavec Krivić, Damir Rimac, Zoran Vasić, Franko Vidović. Od “stare” postave s kojom je Zoran Milanović vodio SDP novom stranačkom šefu kao poželjni su bili istaknuti Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. U prethodnim verzijama bilo je više imena iz Milanovićeve postave, a spominju se Branko Grčić, Peđa Grbin, Siniša Glavašević. Šalabahteri su kolali i stvarali se čak i tijekom same konvencije, pa je tako u jednoj varijanti ispao Hajdaš Dončić, a saznalo se i da postoje verzije prilagođene svakoj županijskoj organizaciji. No, delegati su u Predsjedništvo SDP-a izabrali i ljude koji se uopće nisu spominjali na šalabahterima poput Biljane Borzan, Freda Matića, Borisa Lalovca.

Predsjedništvo SDP-a ima 17 članova od kojih tri dolaze iz Zagreba, a po dva se biraju iz regija, i to Istare i Primorja, iz Dalmacije, iz sjeverne Hrvatske, iz središnje Hrvatske i iz Slavonije i Baranje. Preostala četiri člana mogu doći iz bilo koje organizacije. Nakon što se izaberu članovi Predsjedništva, oni se mogu kandidirati za potpredsjednike stranke.

Članove Glavnog odbora, njih 103, SDP-ovci su birali po novom modelu, i to tako da su predstavnici svake županijske organizacije birali svoje delegate.

Inače, članovi Predsjedništva sada mogu izložiti i svoje kandidature za potpredsjednike stranke, kojih će na kraju biti odabrano četiri. Najviše se spominju Rajko Ostojić, Boris Lalovac, Domagoj Hajduković, Peđa Grbin, Predrag Matić i Zlatko Komadina.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: