Što će pokazati popis stanovništva 2021.

Prema demografu Akrapu u Hrvatskoj trenutno živi manje od 4 milijuna ljudi

Hrvatska se priprema za popis stanovništva koji će se u 2021. godini provesti u dvije faze, a građani će moći sami odabrati način popisivanja – prenosi RTL.

– Popis će vjerojatno pokazati da u Hrvatskoj živi manje od četiri milijuna ljudi – kaže Anđelko Akrap, istaknuti demograf sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta. On smatra da ne treba očekivati spektakularne rezultate i da je već sada na temelju tekuće vitalne statistike, poput one o broju rođenih, migracijske statistike, statistike općina i gradova, moguće vidjeti kakvo je stanje.

Popisom će biti obuhvaćene sve osobe koje se u referentnom trenutku budu nalazile na području Hrvatske, ali u ukupan broj stanovništva Hrvatske ući će samo one osobe koje će boraviti ili će imati namjeru boraviti u RH najmanje godinu dana.

– Hrvatski iseljenici neće se popisivati u Republici Hrvatskoj jer svrha nije popisivanje svih naših državljana u svijetu. Naši iseljenici bit će popisani u onim zemljama u kojima žive – istaknula je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, pojasnivši da je to metodološki okvir koji se mora primijeniti u popisivanju kako se ne bi dupliciralo stanovništvo i kako jedna osoba ne bi bila uključena u ukupno stanovništvo više zemalja.

Podsjetimo, prema popisu 2011. godine, u Hrvatskoj je živjelo 4.284.889 stanovnika, a profesor Akrap podsjeća kako se od 2008., a osobito nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013., ubrzalo iseljavanje iz zemlje te je otada do danas iseljeno više od 200 tisuća ljudi.

Čitav tekst možete pročitati ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.