Air tractori osiguravaju saniranje

Požar kod Trogira pod nadzorom: ‘Mirno je i nema izdimljavanja. Sve kuće su obranjene’Foto: DVD Seget Vranjica
FOTO: Arhiva/ Ilustracijaa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NOVO 9.00 sati

Požar kod Segeta Gornjeg pod nadzorom je vatrogasaca. Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca sa 37 vozila, a opožarena površina je procijenjena na 1600 hektara.

Od 6.05 sati radi pomoći u gašenju na požarištu su angažirana i dva zrakoplova Canadaira. Zbog trenutne povoljnije situacije na požarištu u 6.59 sati zatraženo je angažiranje 2 Air-tractora Fire Boss koji će zamijeniti Canadaire i dalje osiguravati saniranje požarišta iz zraka.

– Mirno je i nema izdimljavanja. Canadairi saniraju rubne dijelove požarišta, a tijekom noći napravili smo zamjenu vatrogasnih snaga. Sve su kuće obranjene, a vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt. I danas se nastavlja sa sanacijom požarišta- kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Požar  niskog raslinja i borove šume nalokaciji Seget Gornji, Tomaši bio je aktivan tijekom cijelog jučerašnjeg dana i širio se prema Labinu Dalmatinskom i Segetu Gornjem. Opožarena je velika površina koja je procijenjena na 1600 ha većinom trave, niskog raslinja, makije, niske bjelogorice, maslinika i nešto borove šume. U gašenju požara od domicilnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Divulje angažirana su ukupno 123 vatrogasaca sa 54  vatrogasnih vozila, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

NOVO 22.57 sati

I večeras će kao i prethodnu noć vatrogasci ostati na požarištu Segeta Gornjeg koji se danas popodne nakon što je jutros stavljen pod nadzor vatrogasaca ponovno aktivirao.

Pored 135 domicilnih vatrogasaca s 30 vozila došle su još snage iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske i Neretvansko-dubrovačke županije, a u pripravi su i kolege iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

– Ono što je u ovome trenutku bitno je da nema oštećenih kuća i ozlijeđenih vatrogasaca. Pored svake kuće je po jedan vatrogasni kamion kako bismo bili sigurni da su građani i njhovi objekti zaštićeni, ukoliko se požari i približi. U ovome je trenutku dobro i to što nemamo drugdje većih požara pa su zemaljske i zračne snage maksimalno ovdje posvećene gašenju. Ponegdje ima još izdimljavanja, bliži se noć i uskoro ćemo postojeće snage zamijeniti svježim vatrogasnim snagama – kazao je ranije danas glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Dodao je i kako su u pripravnosti i vatrogasci koji su smješteni u Divuljama, a koje će se aktivirati sutra ujutro.

Vatrogasci ostaju i noćas dežurati tijekom cijele noći i sanirati požarište, objavljeno je na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice.

Slika

 

RANIJE

U pomoć su stigle zračne snage i vojnici. Vatra ugrožava Labin, a jedan kanader radi samo na obrani mjesta.

Stanje na terenu nije dobro, vjetar raznosi vatru na sve strane i vatrogasci zaista daju sve od sebe, javila je Ivana Šilović za HRT. Pokušava se obraniti Labin, cijelo je mjesto u dimu. Zasad vatra ne prijeti kućama, jedan kanader radi samo na tome. Vatra je, dodala je Šilović došla do željezničke pruge i Labinštice.

– Ne znam što da vam kažem. Situacija je zeznuta. Požar prebacuje ceste, prirodne prepreke. Došao je do Labina i ulazi među kuće. Formiramo obranu kuća na zemlji i branit ćemo ih uz pomoć zračnih snaga, kazao je Darko Maračić, zapovjednik operativnog područja Kaštela.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je zapovijed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga kao pomoć u gašenju požara kod Segeta Gornjeg i Planog. Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.