Program ruralnog razvoja

Poljoprivrednicima na raspolaganju više od 790 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om, u posljednje dvije godine osiguralo je više od 790 milijuna kuna kako bi potaknulo rast i razvoj te osiguralo likvidnost u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru, ali i potaknulo oporavak nakon krize uzrokovane koronavirusom, navodi priopćenje Ministarstva.

Riječ je o programu ruralnog razvoja koji je, od rujna 2018., proveden kroz pet financijskih instrumenata, a od ukupne vrijednosti osiguranih sredstava do 25. studenog ove godine isplaćeno je gotovo 319 milijuna kuna putem 863 zahtjeva.

Više od 37 posto isplaćenih sredstava investirano je u sektor ratarskih kultura, a slijede ga sektor mješovitih gospodarstava s 20 posto te stočarstva i proizvodnje mlijeka s 17 posto. Korisnici financijskih instrumenata odnosno krajnji primatelji ovakvih oblika EU sredstava su u najvećoj mjeri obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih čak 627.

Potencijalni krajnji primatelji su mikro, mali i srednji poduzetnici iz sektora poljoprivrede, prerade i šumarstva, a područja ulaganja za koje se financijski instrumenti za ruralni razvoj mogu koristiti su restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Zahtjevi za odobrenje zajmova i kredita za ruralni razvoj se zaprimaju i obrađuju po trajno otvorenom kreditnom i jamstvenom programu do iskorištenja alokacija, a u odnosu na tržišno dostupne uvjete kreditiranja odobravaju se uz niže kamatne stope, niže naknade, duže rokove otplate i veću mogućnost počeka otplate te uz manje instrumente osiguranja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.