POLITIČKE DONACIJE U HRVATA: Najviše zgrnuo HNS, umirovljenicima 400 kuna, Kerumu ni lipe

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oko 1,2 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine donirali su hrvatski građani i tvrtke glavnim političkim strankama, pokazuju polugodišnja stranačka izvješća o donacijama.

Gotovo polovica tog iznosa sjela je na račun HNS-a, bitno manje knjižili su SDP i HDZ, skromnih 400 kuna dobio je Hreljin HSU, a Kerumovom HGS-u donatori nisu dali ni kune.

U proteklih pola godine HNS-u su donatori uplatili 583.000 kuna, no glavnina tog novca došla je od HNS-ovaca iz državne izvršne i zakonodavne vlasti.

 Tako su s po 30.000 kuna političko djelovanje svoje stranke poduprli Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Ivan Vrdoljak, Srećko Ferenčak, saborski zastupniciBoris Blažeković, Nada Turina Đurić, Ivica Mandić itd.

Dio HNS-ovih zastupnika stranci je uplatio po 15.000 kuna, a zastupnik Petar Baranović, koji je nedavno napustio HNS, na stranački je račun uplatio 20.000 kuna.

Za svoj politički rad SDP je od donatora dobio nešto manje od 154.000 kuna, a petinu tog iznosa, 30.000 kuna stranci je donirao Neven Mimica.

Glavnina SDP-ovih donatora su pojedinci, tek u tri slučaja radi se o tvrtkama koje su stranci ukupno donirale 2.200 kuna.

Od viđenijih SDP-ovaca na popisu donatora su Gordana Sobol (1.700 kuna), Peđa Grbin (1.953 kune), te Nenad Stazić koji je u tri navrata uplatio po 1.000 kuna.

ORaH je od donatora dobio 134.000 kuna, u gotovo jednakim iznosima od pojednaca i tvrtki, odnosno obrta.

HDZ je od 32 donatora uknjižio 131.000 kuna, pojedinačne donacije ne prelaze 10.000 kuna, a među donatorima nema zvučnijih političkih imena.

Šest istarskih tvrtki IDS-u je doniralo nešto manje od 73.000 kuna – 60.000 u novcu, ostatak u proizvodima.

Hrvatski laburisti od donatora su dobili oko 70.000 kuna, a gotovo polovicu iznosa, točnije 30.000 kuna, uplatio im je jedan Zagrepčanin.

Viđeniji Laburisti, poput bivšeg predsjednika Dragutina Lesara i saborskih zastupnika, na stranački su račun u nekoliko navrata uplaćivali po 500 kuna.

HDSSB je od 231 donatora inkasirao 83.500 kuna, donacije pojedinaca ne prelaze 1.000 kuna, izuzetak su donacije jednog Osječanina i jednog Kutinca koji su HDSSB-u donirali 1.100 odnosno 3.000 kuna.

Mršavih 400 kuna u pola godine od donatora je uknjižila Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), no ima i onih kojima za politički rad donatori nisu dali ni kunu.

Takvi su Kerumova Hrvatska građanska stranka (HGS), te nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić.

Sve parlamentarne stranke ispunile su obvezu i do 15. srpnja objavile izvješća o donacijama, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Obvezu su ispunili i svi nezavisni saborski zastupnici, kao i neke stranke koje nemaju zastupnika u Hrvatskom saboru, primjerice HSLS i Nacionalni forum Nikice Gabrića, ističe potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

Liberali su od donatora dobili 8.000 kuna, a Gabrićev Nacionalni forum 240.000 kuna – 50.000 kuna donirala je Specijalna bolnica Svjetlost, po 25.000 kuna Euroherc osiguranje i Jadransko osiguranje, sam Gabrić uplatio je 10.000 kuna.

Koje izvanparlamentarne stranke nisu ispunile svoju obvezu, DIP će pokušati utvrditi ovih dana.

Treba nam neko vrijeme da sve pregledamo, ne možemo sve utvrditi u jedan dan, kaže Čufar Šarić i podsjeća da je rok za objavu izvješća bio do ponoći, 15. srpnja, a u Hrvatskoj je registrirana 141 politička stranka.

Potpredsjednica DIP-a napominje da treba vidjeti i kako se s tom obvezom nosilo oko 860 nezavisnih lokalnih vijećnika.

Dio njih izvješća o donacijama objavio je na vlastitim web stranicama, dio na stranicama lokalnih jednica u kojima politički djeluju, što traži određeno vrijeme za pregledavanje, kaže Čufar Šarić.

Za zaboravljive političke subjekte utješno je da su kazne samo administrative prirode, radi se o uglavnom o uskratama naknada, i to samo dok ne objave tražena izvješća.

Sve političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici imali su obvezu objaviti izvješća o donacijama koje su primili od 1. siječnja do 30. lipnja.

Ta ih se obveza tiče i ako donacije nisu primili – tada su bili dužni na svojim web stranicama objaviti da nisu dobili ništa.

IZVOR: jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.