Pokreće se postupak protiv Karamarka zbog suradnje tvrtki njegove supruge i prijatelja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da će pokrenuti postupak protiv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa, a nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između njegove supruge Ane Karamarko i njegova prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Povjerenstvo je danas donijelo odluku o pokretanju postupka, a, prema proceduri, na nekoj od sljedećih sjednica utvrdit će se je li Karamarko povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Objašnjenje Povjerenstva će biti objavljeno oko 12 sati na službenoj web stranici Povjerenstva, najavila je predsjednica tog tijela Dalija Orešković.

Na otvorenom dijelu sjednice Povjerenstva rečeno je da supruga prvog potpredsjednika Vlade Ana Karamarko posjeduje 80 posto trgovačkog društva Drimia, a da se nalazi u poslovnom odnosu s MOL-om, kao i s tvrtkom Peritus Savjetovanje koja je u vlasništvu Joze Petrovića koji je savjetuje Mađare.

Istaknuto je da se Povjerenstvo nije bavilo procjenama je li poslovni odnos dviju tvrtki imao utjecaj na arbitraže koje Hrvatska vodi s MOL-om.

Podsjetili su na Karamarkovu izjavu od 18. travnja 2016. kada je novinarima potvrdio da je njegov odnos Petrovićem prijateljski, i da je uvijek znao “razdvajati privatne i javne interese”.

Navedeno je i da se Karamarko izuzeo iz procesa donošenja odluka o Ini dok Povjerenstvo za sukob interesa ne donese svoju odluku. “Predlažem da Povjerenstvo pokrene postupak u vezi Karamarka kako bi se ustanovilo je li bio u sukobu interesa”, rekao je član Povjerenstva koji vodi predmet.

Naveo je da će naknadno pozvati Petrovića da dostavi podatke, a kako bi ustanovila priroda njegova odnosa s MOL-om i tvrtkom Ane Karamarko Drimius.

IZVOR: Danas.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: