Pojačana kontrola: Vezivanje na stražnjem sjedalu obavezno

arhiva/ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na kongresu TISPOL-a, Mreže europsskih prometnih policija, održanom u Zagrebu sredinom studenog bilo je govora o trenutno najvećem uzročniku prometnih nesreća i glavnog razloga najtežih straavanja u cestovnom prometu.

Do sada su glavni razlozi za najteža stradavanja u cestovnom prometu bili brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti. Unatrag nekoliko godina postajemo svjesni nove pošasti, ona se naziva distrakcija, a utjelovljena je kroz uređaje bez kojih nam je današnji život gotovo nezamisliv. Riječ je, naravno, o mobitelima, istaknuo je u svojem upečatljivom govoru Paolo Cestra, predsjednik TISPOL-a i time imenovao novog ‘ubojicu’ na cestama.

Distrakcija se ne odnosi samo na vozače motornih vozila, već je sveprisutna i kod pješaka, a nažalost vrlo često i kod vozača bicikala.

Događaju se razne distrakcije tijekom vožnje: jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela. Psihologijska struka se slaže da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti, odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju. S obzirom na navedeno, jasno je da je ozakonjena uporaba komunikacijskih uređaja korištenjem hands-free pomagala zapravo jedno prijelazno i nesvrhovito alibi rješenje.

S druge strane, znanstvenici su došli do spoznaje da razgovor sa suvozačem ima za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Hrvatska policija će temljem ovih saznanja ubuduće na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa, stoji na stranicama MUP-a.

Kao dodatan problem i uzročnik najtežih stradavanja navodi se nekorištenje sigurnosnih pojaseva, posebice na stražnjim sjedalima automobil, te će sukladno tome policija posebnu pozornost posvetiti korištenju sigurnosnih pojaseva u vozilima, s posebnim naglaskom na vezanje na stražnjim sjedalima.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: