Nastavak mjera za pomoć malim poduzetnicima

Poduzetnicima ponovno na raspolaganju COVID-19 zajam u iznosu od 1,3 milijarde kuna

Arhiva/ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Poduzetnicima je, od srijede 9. prosinca, ponovno na raspolaganju ‘COVID-19 zajam za obrtna sredstva’, a prijave su počele jutros u 8.00 sati. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, navodi priopćenje Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja nastavlja s provedbom mjera za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Sukladno Zaključku Vlade RH od 30. studenog 2020. godine, program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja su zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine ili su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu.

Na službenim stranicama Agencije objavljen je tekst Programa koji sadržava sve kriterije
prihvatljivosti, uvjete, prihvatljive djelatnosti i slično. Objavljen je također i popis dokumentacije kao i način podnošenja prijave koji će u ovom slučaju biti isključivo putem sustava za online prijavu. Zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini. Osim toga, važno je napomenuti da će prijava koja neće sadržavati svu traženu dokumentaciju biti odbačena kao nepotpuna, što ne isključuje mogućnost nove prijave na zajam.

Kako bi osigurali potporu što većem broju poduzetnika čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa, napominjemo kako poduzetniku može biti odobren samo jedan zajam po Programu COVID-19 zajam za obrtna sredstva. Cilj Financijskog instrumenta je osigurati dodatnu likvidnost mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja. Trajanje samog programa je ograničeno do 31. prosinca 2021. ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije.

Poduzetnicima su još uvijek na raspolaganju svi financijski instrumenti po povoljnim uvjetima. A sve otvorene natječaje zainteresirani mogu pratiti na www.hamagbicro.hr.

Agencija provodi mjere  u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom gospodarstva i održivog
razvoja.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.