Više

    PITANJE SVIH PITANJA: Evo zbog čega se pečena janjetina ne važe pred kupcem

     

    Mlada janjetina’, ‘Kilo pečenog 200 kuna’, ‘Janjetina s domaćom kapulicom’ – neki su od natpisa koje možete vidjeti vozeći se Pagom, ličkom magistralom ili nekom trećom destinacijom poznatom po ‘pečenom’. Na jednoj od njih zatekao se naš čitatelj Marko Slabinac iz Zagreba, a zasmetalo ga je to što naručenu robu ugostitelj važe bez nazočnosti naručitelja.

    ‘Ponekadkupac plaća mačka u vreći ne samo glede kvalitete, nego i količine odnosno mase janjetine! Stoga bi bilo krajnje vrijeme za jednu stručnu i etičku promjenu u odnosu ugostitelj-kupac, a ta je da kupac ima neposredan uvid u ono što i koliko kupuje te, ne baš jeftino, i plaća. To pak znači da bude nazočan dok ugostitelj siječe i važe pečenu janjetinu te da plati naručeni iznos doista prema masi koju je pokazala vaga! Takva bi praksa ugostitelja bila profesionalno etična i odgovorna prema kupcima‘, mišljenja je Slabinac. 

    No da vaganje ‘pečenog’ pred gostom nije uobičajena praksa te da se u takvim slučajevima radi o povjerenju između gosta i ugostitelja, tvrdi Zlatko Puntijar, poznati zagrebački ugostitelj i hotelijer, član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

    ‘Nije uobičajena praksa to da se pečena janjetina ili bilo koje drugo jelo s ražnja važe ispred gosta. Pa ni odresci ni riba se ne važu pred gostom. Naravno, gost uvijek može zatražiti, ukoliko sumnja da je zakinut, da mu se izvaže donesena hrana prije konzumacije . To se naravno ne obavlja za stolom, već se gost odvede u zasebnu prostoriju u kojoj se hrana izvaže pred njim’, pojasnio je Puntijar. 

     

    IZVOR: tportal.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    U Trokutu održana završna konferencija i predstavljanje rezultata...

    Provedenim projektom je u sedam šibenskih osnovnih škola djeci omogućeno sudjelovanje u STEM projektima, a njihovim učiteljima dodatno obrazovanje koje će i dalje primjenjivati...

    NAJNOVIJE

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    U Trokutu održana završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta ‘Regionalni znanstveni centar – RaSTEM Šibenik’

    Provedenim projektom je u sedam šibenskih osnovnih škola djeci omogućeno sudjelovanje u STEM projektima, a njihovim učiteljima dodatno obrazovanje koje će i dalje primjenjivati...