Stupaju na snagu u ponoć

Od utorka još strože epidemiološke mjereFoto: ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nacionalni stožer Civilne zaštite popodne je na internetskim stranicama objavio nove, pooštrene epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, a stupaju na snagu u ponoć.

Prema novoj odluci Nacionalnog stožera, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad 100) na jednom mjestu, a ona s covid potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid potvrde ograničavaju se na 100 osoba.

Na privatnim je okupljanjima moguće prisustvo 20 osoba (dosad 30), uz izuzetak onih na kojima svi imaju covid potvrde te u tom slučaju može biti prisutno 50 osoba.

Nisu uvedene promjene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom te prozračivanje i čišćenje prostorija.

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima pa će tako na zatvorenom moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Građani obavezno moraju koristiti maske na vjerskim obredima i umjetničkim programima, kino-projekcijama i izložbama te na sjednicama predstavničkih tijela bez obzira na posjedovanje COVID-potvrde.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš u Splitu je rekao kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) već najavio da će se promijeniti paradigma testiranja, piše HRT.

– Više PCR neće biti obvezan, bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su, kako vrijeme ide, sve relevantniji i sve bolji. Infrastrukturu imamo jer smo je pripremili za testiranje u državnim i javnim službama. Ono što trebamo napraviti, a sutra je sastanak Zavoda za javno zdravstvo i HZZO-a, da se u smislu dokazivanja bolesti na uputnicu mogu raditi brzi antigenski testovi i to je nešto što je odgovor na pojavu nove varijate virusa – poručio je ministar.

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) priopćila je u ponedjeljak kako se EU digitalna COVID potvrda izdaje isključivo temeljem pozitivnog PCR testa i vrijedi 180 dana dok liječnička potvrda o preboljenju temeljem brzog antigenskog testa vrijedi samo na području Hrvatske.

EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju mogu zatražiti osobe koje su preboljele covid-19 i to 11-ti dan od prvog pozitivnog PCR testa, a ona će vrijediti 180 dana od datuma testiranja. Njeno trajanje, kao i osnova za izdavanje, propisani su EU Direktivom, stoji u priopćenju.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: