Od 1. srpnja veći broj država EU zapošljavat će hrvatske radnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2015., povećat će se broj europskih država u kojima se Hrvati mogu slobodno zapošljavati bez posebnih radnih dozvola za strance, a ministar rada Mirando Mrsić danas je u Bruxellesu o toj temi razgovarao s kolegama ministrima iz Nizozemske, Luksemburga, Grčke, Italije i Slovenije. Iako mu nitko od ministara iz tih zemalja nije izrijekom najavio da će tako i biti, ministar Mrsić se nada da će te zemlje, a i neke druge s čijim ministrima tek planira razgovarati,otvoriti svoja tržišta rada za Hrvate.

Države EU imaju pravo na prijelazno razdoblje tijekom kojeg ne moraju otvoriti tržište rada građanima iz najnovije članice EU, Hrvatima, a to prijelazno razdoblje može trajati najviše 7 godina po shemi “2+3+2”. Prve dvije godine istječu 1. srpnja i države koje su uvele zabranu slobodnog zapošljavanja Hrvata moraju odlučiti žele li to promijeniti ili nastaviti za zabranom.

– Imat ću bilateralne sastanke s većinom ministara rada i nadam se da ćemo uspjeti pridobiti većinu zemalja da ukinu zabranu zapošljavanja hrvatskih građana. Uvijek će ostati zemlje koje će zbog svojih političkih razloga ostaviti tu zabranu, no nadam se da će takvih biti vrlo mali broj – kaže ministar Mrsić.

Procjenjuje se da će Njemačka, Velika Britanija i Austrija biti među zemljama koje će produžiti prijelazno razdoblje tijekom kojeg Hrvati, iako su građani EU, trebaju posebne radne dozvole za zapošljavanje, prenosi Večernji list.

Ministar Mrsić komentirao je danas i velik broj hrvatskih građana koji su otišli raditi u Njemačku. Prema podacima njemačkih vlasti, u prvih 6 mjeseci 2014. takvih je bilo preko 21 tisuću.

– U tome je i dio koji je vezan uz sezonsko zapošljavanje. Ne znači da su ti ljudi ostali u Njemačkoj, nego su neki radili sezonski posao i vratili se – kaže Mrsić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: