Novi zakon o POS-u u javnom savjetovanju: Manja kamata i zabrana iznajmljivanja i prodaje

Prijedlog izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uputilo u petak u javno savjetovanje, predviđa pomoć građanima i pri kupnji postojećih stanova na tržištu, daljnje smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati, izgradnju i kupnju stanova za osobe deficitarna zanimanja, a regulira i zloupotrebu POS stanova, piše Poslovni.hr.

Kako stoji u nacrtu prijedloga zakona, koji je u javnoj raspravi do 23. ožujka, omogućava se pomoć u rješavanju stambenih pitanja širem krugu građanstva kupnjom stanova i na slobodnom tržištu iz razloga što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nema na raspolaganju dovoljan broj novoizgrađenih stanova.

Nadalje, zbog tendencije smanjenja kamatnih stopa na tržištu kapitala smanjuje se kamatna stopa na javna sredstva u obročnoj otplati cijene stana s 3 na 2 posto godišnje, pri čemu u Ministarstvu ocjenjuju da će to smanjenje kamatne stope stimulirati kupnju stanova pod povoljnijim uvjetima.

Kako je ranije najavljivao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, prijedlog izmjena sadrži i odredbe o zabrani davanja u najam ili prodaju neotplaćenih stanova radi sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima.

Tako će ugovor o kupoprodaji stana morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana ako kupac prethodno ne otplati ukupni preostali iznos dugovanja s kamatom na javna sredstva za razdoblje do prekida otplate.

Pritom, ako APN utvrdi da se stan koristi suprotno zakonu ili ugovoru o kupoprodaji, ili ako su činjenice na kojima se temelji ugovor u kupoprodaji bile neistinite, dužan je o tome obavijestiti banku koja je dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju kupac je dužan APN-u isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora.

Cijeli tekst možete pročitati na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.