Neobična plantaža u Istri: Zapušteno stablo dalo plodove koje nije mogao zamisliti

Na ranču smještenom na samom izlazu iz Rovinja, i u neposrednoj blizini ceste za Pulu, raste ne jedno, već trideset stabala banana.

“Prvo je stablo zasađeno još 1983. godine i od tog jednog i jedinog danas imam mini plantažu. Naime, dok sam vodio konje na ispašu, u šumi sam primijetio neobično i zapušteno stablo koje me privuklo ljepotom svojih listova. Obilazio sam ga i primijetio da nitko o njemu ne vodi brigu, pa sam ga doslovce “preselio” na ranč. Nakon tri godine pažnje i njege, stablo je dalo ploda. Bili su to mali, ali preslatki plodovi, zahvaljujući kojima sam shvatio da je riječ o stablu banane. 

Iz godine u godinu, svoje sam znanje o drveću banane upotpunjavao, a uz pomoć knjiga i sam sam naučio kako ga presađivati. Danas, pak na mom ranču od tog jednog jedinog stabla imam novih trideset, a od gostiju iz Australije saznao sam da je to Australska banana”, ispričao je za Glas Istrepovijest pronalaska i dozrijevanja tropskog voća u Rovinju, ponosni vlasnik mini banana Ljube Briškovski

150 kila banana ubere svake jeseni

Sa svojih stabala svake jeseni ubere oko 150 kilograma ploda, odnosno, po pet kila sa svakog drva. No, za razliku od “uvoznih”, rovinjske su banane manje i slađe. 

Sve zainteresirane sugrađane pozvao je da ga posjete na njegovom ranču, kako bi im poklonio sadnicu drva banane. 

IZVOR/FOTO: danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.