Što konkretno znači 'minimalno popuštanje mjera'

Nacionalni stožer najavio: Svi osnovci se vraćaju u škole, a sportaši na bazene i u balone!

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj je ‘presici’ konkretizirao ‘minimalno popuštanje mjera’ koje je Vlada predstavila na jučerašnjoj sjednici.

Ukratko, učenici svih razreda osnovne škole vratit će se u školske klupe, a bit će dozvoljene i sportske aktivnosti na otvorenom. K tome, dozvoljava se i bavljenje sportom na bazenima i u balonima.

I to je za sada sve od najavljenog popuštanja mjera.

Iako se raspravljalo i o mogućnosti da se kafićima dozvoli prodavanje ‘kave za van’, i da se možda otvore teretane, to se do daljnjeg neće dogoditi. Ugostitelji su se žalili kako je nepravedno da oni u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice i benzinske postaje. No zabrana takvog načina prodavanja ostaje na snazi.

‘Vani je još uvijek zima. Da je umjesto četiri vani 24 stupnja sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Rekli smo jasno do 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, i s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih’, objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ugostitelji i poduzetnici su zbog svega bijesni. Najavili su prosvjede, a mnogi od njih i otvaranje 1. veljače, unatoč mjerama Stožera i Vlade.

Na pitanje novinara što će učiniti ako ugostitelji i poduzetnici otvore vrata, kako su najavili, ministar Božinović je rekao:

‘Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju dva mjeseca. Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli do toga da imamo jasan trend pada. Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Imamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: