Na području Šibensko-kninske županije potvrđena pojava bolesti plavog jezika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na području Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije potvrđena je pojava bolesti plavog jezika (BPJ) – zarazne bolesti ovaca, koza, goveda i drugih preživača koju prenose komarci.

Do 14. studenoga, bolest je Hrvatskoj potvrđena na ukupno 18 gospodarstava, kao i u svim zemljama u okruženju, ali i šire – u Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Grčkoj.

Mjere propisane zakonodavstvom na zaraženom području provode se na gospodarstvima u radijusu od 150 kilometara. Tako se na zaraženom i ugroženom području zabranjuje premještanje životinja s gospodarstva i održavanje sajmova za preživače do 8. prosinca.

Također, obvezno je zatvaranje životinja za vrijeme aktivnosti vektora, a posjednicima se preporučuje redovito tretiranje životinja, objekata i njihovog okoliša insekticidima protiv komaraca. Usmrćuju se životinje koje pokazuju teške kliničke znakove bolesti te se neškodljivo uklanjaju njihove lešine.

Promet živim životinjama odvija se pod posebnim uvjetima, a dijagnostičke pretrage uzoraka provode se u laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta – Zavod Split, Nacionalnog referentnog laboratorija za bolest plavog jezika. Od ove bolesti ne obolijevaju ljudi.

Pozivaju se posjednici stoke da svako oboljenje prijave veterinaru, te da na svojim gospodarstvima mogućnost razvoja ličinki komaraca svedu na minimum. Više informacija o bolesti dostupne su na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.